Linkuri accesibilitate

Ziua internațională de combatere a tuberculozei


Bolnavi de TBC într-o închisoare din Baku
Bolnavi de TBC într-o închisoare din Baku

Recrudescență a bolii în fostele republici sovietice - incidență mai mare în închisori - Azerbaijanul și Georgia fac progrese în combaterea maladiei în penitenciare

Cu ocazia zilei internaţionale împotriva tuberculozei, Comitetul Internaţional de Cruce Roşie a felicitat Azerbaijanul şi Georgia pentru succesele pe care le-au obţinut la micşorarea îmbolnăvirilor în închisori. Comitetul recomandă şi altor ţări să le urmeze exemplul.

La scară mondială, tuberculoza omoară câte un om la fiecare 20 de secunde. În 2008, din 9.8 milioane de bolnavi aproape 2 milioane au murit, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Maladia s-a adaptat la medicamentele obişnuite care nu o mai pot învinge, iar fostele republici sovietice sunt cele mai afectate.

Supraaglomerarea din închisori, cu o nutriţie şi servicii medicale proaste creează un mediu propice pentru tuberculoza care să răspândeşte pe calea aerului. Incidenţa tuberculozei în închisori poate fi de 40 de ori mai ridicată decât la libertate, iar boala se poate transmite uşor gardienilor, vizitatorilor şi se poate răspândi în familiile deţinuţilor bolnavi la eliberare.

Tuberculoza este atât de contagioasă încât nu poate fi ţinută după gratii, găseşte mereu căi de a evada, spune Anna Nelson, purtătoarea de cuvânt a Comitetului Internaţional de Cruce Roşie. Organizaţia încurajează măsuri mai hotărâte pentru controlul maladiei aşa încât aceasta să poată fi împiedicată nu numai să iasă, dar şi să pătrundă în închisori.

Asemenea măsuri au început să dea rezultate în Azerbaijian, unde cu 15 ai în urmă decedau de tuberculoză aproximativ 300 de deţinuţi pe an. Dar numărul deceselor a scăzut anul trecut până la 20, în urma acţiunilor de prevenire, îmbunătăţire a căilor de monitorizare, depistare a maladiei şi a întăririi tratamentului.

Gulnaz Guliyeva, reprezentanta Comitetului de Cruce Roşie la Baku spune că succesul se datorează cooperării dintre Comitet şi autorităţile azere: ”În 1995, într-o închisoare separată a fost deschis un spital special pentru bolnavii de tuberculoză. Toţi deţinuţii bolnavi sunt internaţi în acest spital, care serveşte şi ca un centru de prevenire a răspândirii bolii. Toţi deţinuţii noi sunt examinaţi dacă nu au tuberculoză înainte de a fi plasaţi în celule, iar bolnavii cu forme uşoare sunt separaţi de cei grav bolnavi”.

Marina Janjgava
În Georgia, funcţionează un sistem asemănător. Dar Marina Janjghava, şefa unui program guvernamental antituberculoză, avertizează că situaţia se poate înrăutăţi din nou. Cu un an în urmă, Crucea Roşie a părăsit Georgia, lăsînd pe seama programului guvernamental combaterea tuberculozei printre deţinuţi. Dar, aşa cum numărul deţinuţilor creşte, devine tot mai greu să fie examinaţi minuţios cu toţii. „Situaţia nu s-a înrăutăţit, dar nici nu există progrese”, spune Janjghava.

Anna Nelson, purtătoarea de cuvânt a Comitetului Internaţional de Cruce Roşie spune că guvernele trebuie să facă mai mult pentru a preveni răspândirea tuberculozei: “Maladia a devenit mai ingenioasă, mai rezistentă şi este mereu cu un pas înainte. Noi înaintăm cu viteza a treia, dar ceea ce trebuie să facem este să apăsăm pe accelerator ca să învingem în această cursă”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG