Linkuri accesibilitate

Printre amendamentele la procedura alegerii șefului statului: obligativitatea participării deputaților la ședința publică specială a parlamentului

Procedura de alegere a presedintelui s-a transformat intr-o bataie de joc de vointa cetatenilor Republicii Moldova, constata juristii Anatol
Mihai Petrache
Plugaru si Mihai Petrache. Ei propun un set de modificari ale legii cu privire la procedura de alegere a sefului statului: „Participarea deputatilor la sedinta publica speciala este obligatorie. Am propus ca cvorumul pentru alegerea presedintelui republicii sa fie nu 3/5 ci 4/5. In articolul 8 sa se interzica intrarea deputatilor in cabina de vot cu camera video, telefon mobil, imprimarea foto-video a procedurii de vot, demonstrarea publica a optiunii de vot, precum si alte actiuni prin care se incalca conditiile de exprimare a votului secret, pana la finalizarea votarii si anuntarea rezultatelor alegerilor. Comisia speciala va declara nula procedura votarii si in cazul in care va constata boicotarea intentionata a alegerilor presedintelui Moldovei de catre deputati sau in grup.”

Anatol Plugaru da explicatii: „Adica daca nu votati, aceste alegeri se considera blocate si trebuie sa revii la alegeri pana nu se alege seful statului. Ca in Vatican. Se inchid cardinalii in soborul respectiv si nu parasesc incaparea pana nu aleg Papa”.

Mihai Petrache si Anatol Plugaru la 2 martie au expediat o scrisoare Comisiei de la Venetia in care si-au facut publice modificarile in constitutie. Iata ce raspuns au primit: „etre reglee de cette maniere.. dar stiti care maniera? Cea care a propus-o Comisia de la Venetia, adica modficarea articolului 78 in parlament, dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate.”

Tot astazi, Vasile Costiuc, unul din liderii proaspatului grup de initativa „Democratia Acasa” a declarat ca nu tara este intr-o criza politica sau constitutionala ci clasa politica.

Vasile Costiuc: „Noi insistam inca o data sa-si dea demisia toti cei care au condus tara asta timp de 20 de ani. Si poporul va iesi singur din criza. Dar stim ca nu va fi astfel. Nu putem sa-i presam, dar vom urmari si-i vom taxa de fiecare data cand vor calca stramb. Pe toti care dau propuneri aberante.”

Vasile Costiuc spune ca grupul de initiativa „Democratia Acasa” are cateva sute de sustinatori si oameni cu experienta in spate, care deocamdata raman in anonimat.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG