Linkuri accesibilitate

Un gard cu lei în jurul acestei poezii care este necesară mai mult ca pâinea


Nicolae Nani și poezia lui Gr. Vieru... „Iarba ştie cum te cheamă, Steaua ştie ce gândeşti”.


Un mai vechi admirator, întristat un pic acum, al poeziei lui Grigore Vieru, pensionarul Nicolae Nani, intervievat în ajun de Diana Răleanu la Librăria din Cartier
.

Nicolae Nani: Eu, cu o lună în urmă am procurat-o cu 119 lei, astăzi am venit şi ce credeţi? Costă 179 de lei, cu 60 de lei mai mult. Fac un gard cu lei în jurul acestei poezii care este necesară mai mult ca pâinea, mai mult ca aerul pentru om şi nimeni nu o poate cumpăra. Ea o să stea aici, pentru că 200 de lei nu dă niciun om care ară sau strânge pâinea de pe deal. Eu i-am întrebat: ce, la voi în fiecare zi se măresc preţurile?

Europa Liberă: Şi ce v-au răspuns?

Nicolae Nani: Cică ei nu răspund pentru asta, este conducerea. Dacă aş şti că dau 200 de lei şi din aceşti 200 o jumătate merg la copii dintr-o şcoală, aş fi gata să dau şi 300. Eu am privit copii care citind această poezie a lui Vieru, plângeau.

Europa Liberă: Cum se numeşte poezia?

Nicolae Nani: „Făptura mamei”... Uşoară maică uşoară, C-ai putea să mergi călcând, Pe seminţele ce zboară, Între ceruri şi pământ. În priviri c-un fel de teamă, Fericită totuşi eşti, Iarba ştie cum te cheamă, Steaua ştie ce gândeşti. Copilul de clasa I citea şi plângea, câtă forţă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG