Linkuri accesibilitate

Sfîrșit de epocă la Bayreuth


Sala Festivalului de la Bayreuth
Sala Festivalului de la Bayreuth

La moartea lui Wolfgang Wagner, directorul Festivalului de operă de la Bayreuth.


Ultimul nepot al compozitorului german Richard Wagner, Wolfgang Wagner a murit, la vârsta de 90 de ani. Cu dispariţia lui se încheie o eră, plină de contradicţii, în istoria faimosului festival de operă de la Bayreuth.
Ileana Giurchescu are mai multe detalii
:

Născut pe 30 august 1919, Wolfgang Wagner a fost nepotul lui Richard Wagner si strănepotul lui Franz Liszt.
În timpul celui de al doilea război mondial, Wolfang Wagner a lucrat ca asistent de regie la Opera din Berlin, studiind în acelaşi timp muzică.

După cum remarcă săptămânalul german Der Spiegel în ediţia electronică, nu a fost un regizor de marcă dar un mare organizator. Peste 50 de ani a condus festivalul de operă de la Bayreuth, din care a făcut unul din cele mai căutate, admirate şi desigur invidiate evenimente culturale ale vechii Europe.

La început, imediat după al doilea război mondial, Wolfgang a condus festivalul alături de fratele său Wieland, considerat regizor de mare talent şi mai ales neconvenţional. In 1966, după moartea lui Wieland, Wolfgang Wagner a preluat conducerea festivalului pe care nu a mai cedat-o decât în 2008, în urma unor presiuni politice puternice dar şi a presiunilor din sânul familiei.

A reuşit totuşi să-şi decidă singur succesiunea, preluată de fiica sa cei mai tânără Katharina şi sora ei vitregă, Eva Wagner-Pasquier.

Wolfgang Wagner a trăit pentru moştenirea bunicului său şi a condus timp de aproape 50 de ani festivalul de operă în stilul autoritar al unui principe din secolul 19: cu o mână de fier, fără să se consulte cu nimeni. La sfârşitul carierei a fost însă obligat, mai ales din motive financiare, să cedeze o parte din puterea de decizie landului Bavaria, orasului Bayreuth şi mai ales unui lobby extrem de puternic „Prietenii festivalului de la Bayreuth”.

De mulţi ani, festivalul este subvenţionat de landul Bavaria, în 2009 cu 5,5 milioane de euro dintr-un buget total de aproape 15 milioane. Şi asta deşi vara de vară, toate spectacolele sunt vândute, peste 50 de mii de bilete. Iar un wagnerian adevărat, are de aşteptat in medie 10 ani, pentru un abonament la festival.

Înşcenările lui Wolfgang Wagner au fost de cele mai multe ori considerate convenţionale, conservatoare - servind însă impecabil gusturile unui public la fel de conservator. Ca director de operă însă, Wolfgang Wagner a dat dovadă de multă inventivitate, de curaj artistic: a deschis festivalul pentru regizori tineri, din lumea întreagă; astfel, în 1972, Goetz Friedrich a pus în scenă Tannhauser, spectacol care a făcut mare scandal la timpul său. Au urmat Patrice Chereau, Heiner Muller si în 2004, tânărul Christoph Sclingensief, cu un nou „Parsifal”.

Şi tot în timpul direcţiei sale, la Bayreuth s-au perindat cei mai cunoscuţi dirijori wagnerieni, de la Hans Knappertsbusch la Christian Thielemann.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG