Linkuri accesibilitate

23.03 - Chișinău: Ministrul de externe al R. Moldova în vizită la București


Problema acordării dublei cetăţenii foştilor cetăţeni români din Republică, sau descendenţilor acestora, pare să fie principalul subiect al discuţiilor.23 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Ministrul de externe al R. Moldova la București.

Dan Ionescu: Ministrul de Externe, Nicolae Tăbăcaru, se află în capitala României, unde urmează să aibă o serie de contacte la cel mai înalt nivel. Relatează corespondentul nostru la Bucureşti, Dan Tapalagă
.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău, Nicolae Tăbăcaru, a sosit astăzi la Bucureşti, pentru o vizită oficială de două zile în România. Vizita ministrului moldovean de externe a debutat cu o întâlnire cu membrii Comisiilor parlamentare de politică externă. Cele mai importante întâlniri din programul vizitei oficiale a şefului diplomaţiei de la Chişinău vor avea loc mîine, când ministrul Nicolae Tăbăcaru va discuta cu omologul său, Petre Roman. Ministrul moldovean de externe va fi primit, de asemenea, de preşedintele Emil Constantinescu şi de premierul Mugur Isărescu.

Problema acordării dublei cetăţenii foştilor cetăţeni români din Republică, sau descendenţilor acestora, pare să fie principalul subiect al discuţiilor dintre autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău. Ministrul român de externe a anunţat, deja, că s-a convenit, în urma discuţiilor din ultima săptămână, că problematica dublei cetăţenii nu reprezintă o chestiune politică între cele două ţări, ci o reglementare pur tehnică, de ordin administrativ. Totodată, reprezentanţii diplomaţiei româneşti au anunţat, că reglementarea dublei cetăţenii nu va fi inclusă în proiectul tratatului politic bilateral, ci într-un acord separat.

Problema reconstituirii dreptului de proprietate în cazul cetăţenilor Republicii Moldova, care vor redobândi cetăţenia română, ar putea fi soluţionată, însă, prin încheierea unor acorduri speciale în materie, au precizat sursele citate. Ar putea fi luate, de asemenea, în discuţii şi problema introducerii regimului de paşapoarte pentru cetăţenii Republicii Moldova, care doresc să plece în România. Ministrul moldovean de externe a precizat, însă, că această problemă a fost discutată, deja, la Bucureşti de grupul de experţi. Nicolae Tăbăcaru a spus că s-a convenit, că în prezent cele două părţi nu sunt pregătite să introducă regimul de paşapoarte între Republica Moldova şi România.

Dan Tapalaga, Europa Liberă, Bucureşti.
XS
SM
MD
LG