Linkuri accesibilitate

Interviu cu pictorul Iurie Matei

Cu toate că la baştină nu a mai avut o expoziţie personală din 1999, sînt tot mai multe galerii din Europa unde pot fi întîlnite tablourile lui Iurie Matei. Lucrările sale sînt incluse şi în prestigioase expoziţii de grup în care sînt incluşi artişti din toată lumea. Cel mai cunoscut este în Olanda unde are şi un art-dealer.

Iurie Matei: „În Olanda există o revistă de artă Tableaux, o revistă prestigioasă, în care am apărut şi eu în două rînduri şi s-au gîndit să organizeze o expoziţie cu cei mai interesanţi pictori din întreaga lume care pictează în cheia realismului magic şi atunci au organizat la Amsterdam, într-o galerie expoziţia ”Cincizeci de pictori din întreaga lume”: din Noua Zelandă, Australia, Japonia, Mexis, Statele Unite ale Americii, Olanda, Germania, Franţa. Eu sînt alături de Michael Parkson, din Statele Unite, un pictor faimos, foarte bun şi foarte apreciat de public şi de critică, cu o cotă valorică deosebită, tablourile căruia sînt foarte şi foarte scumpe, şi de Boris Şapiro din Israel, un pictor foarte cunoscut, pictori pe care-i cunoscusem şi îi admiram de multă vreme. În toamna acestui an am fost invitat pentru a doua expoziţie şi, cu această ocazie, se va lansa şi un nou album. Dar acum pe 27 martie voi participa, cu patru tablouri, la Saloanele de Primăvară de la Rotterdam. Este a treia mea participare. Aceleaşi tablouri le voi duce la Tîrgul de artă din Eindhoven, care va avea loc între 7 şi 9 aprilie.

Dumitru Crudu: „Tu lucrezi cu o galerie din Olanda?”

Iurie Matei: „ Da, sigur. Art-dealerul meu este Sander Kletter. Se ştie că art-dealerii adeseori nu au galerii de artă, dar promovează interesele unor artişti, propun operele lor tîrgurilor de artă, colecţionarilor. Lucrez cu el deja de trei ani.”

Dumitru Crudu: „Atunci cînd elaborezi nişte tablouri ţii cont de sugestiile lui?”

Iurie Matei: „El s-a interesat de mine şi mă ia ca atare. El îmi pune în faţă o listă cu expoziţii şi cu tîrguri de artă care vor avea loc anul viitor şi mă îndeamnă să le aleg pe cele care mă interesează. După care îmi zice: pentru expoziţia asta voi avea nevoie de trei tablouri, pentru asta de două tablouri, pentru asta de trei tablouri, toate noi.”

Dumitru Crudu: „Nu-ţi indică tema?”

Iurie Matei: „ Nu. Şi nici dimensiunile.”

Dumitru Crudu: „Nici subiectul?”

Iurie Matei: „Da, nici subiectul. Toate lucrurile astea le decid eu, atît doar că trebuie să respecţi termenul de predare.”

Dumitru Crudu: „Sînt tablouri care au fost acceptate, iar altele au fost respinse?”

Iurie Matei: „ Nu. Nici un tablou pe care l-am dus pînă acum în Occident nu l-am adus înapoi.”

Dumitru Crudu: „ Tablourile pe care le duci la Rotterdam le-ai realizat în cheia realismului magic?”

Iurie Matei: „Da.”

Dumitru Crudu: „Ce tablouri pictezi acum?”

Iurie Matei: „ Orice comunicare cu orice om pentru mine reprezintă o sursă de inspiraţie.”
XS
SM
MD
LG