Linkuri accesibilitate

Serafim Urechean (AMN) pledează pentru blocuri electorale la alegerile anticipate


Serafim Urechean
Serafim Urechean

Dumitru Braghiș (PSD) susține ideea reducerii pragului electoral

Dupa ce premierul Vlad Filat a spus ca alegerile anticipate sunt inevitabile, fiindca asa a cerut Comisia de la Venetia, Serafim Urecheanu, liderul AMN si-a facut publica dorinta ca Alianta pentru Integrare Europeana sa accepte ca blocurile electorale sa intre in legalitate pana la urmatoarele alegeri: „De ce nu? Poate vom ajunge la o concluzie ca vom participa la alegeri in cadrul unui bloc electoral unic, toata Alianta pentru Integrare Europeana.”

Urecheanu a dat de inteles ca acesta este unicul colac de salvare al coalitiei liberal democrate, chiar daca ieri, presedintele interimar Mihai Ghimpu declara sigur ca Alianta se va destrama in cazul anticipatelor.

L-am intrebat pe Igor Munteanu, directorul executiv al institutului Viitorul, care ar putea fi impactul reactivarii blocurilor electorale inainte de alegeri, oricand ar fi sa aiba loc.

Igor Munteanu: „Nu cred ca blocurile sunt o formula atractiva pentru partidele mari, care se afla la guvernare, de exemplu nu-mi dau seama cum Partidul Democrat ar face bloc electoral cu PLDM in viitoarea campanie si de asemenea, nu-mi dau seama cum PL ar face bloc cu PD. Sunt multe necunoscute, dar cred ca blocurile sunt, mai degraba, o solutie pentru partidele foarte mici, fara reprezentare parlamentara.”

Am cautat sa aflu ce zic aceste partide extraparlamentare despre ideea revenirii la blocurile electorale. Vitalia Pavlicenco, presedinta Partidului National Liberal: „Daca PNL va merge in vreun bloc cu vreun partid, va fi de exemplu AMN-PNL, PL-PNL, MAE-PNL, sau PNL separat, sau intr-un bloc al unuitatii nationale, intr-un bloc democrat. Pe noi ne aranjeaza orice varianta.”

Liderul PSD Dumitru Braghis spune ca trebuie coborât si pragul electoral: „E o chestie normala, practic exista in majoritatea tarilor lumii”

Europa Libera: Dar pentru PSD ar fi un avantaj?

Dumitru Braghis: „Noi nu am negociat astazi formarea unor blocuri, de aceea nu pot sa va spun.”

Partidul Popular Republican deja poarta negocieri, a declarat presedintele formatiunii Nicolae Andronic: „Noi ducem discutii, si nu e secret, si eu am anuntat aceasta. Partidele extraparlamentare vor cauta acum sa-si modifice mesajul care l-au avut in vara tercuta, cand se vorbea ca „hai sa nu intram in lupta ca sa nu le incurcam pe partidele cu șanse.”

Proiectul de lege care ar permite participarea blocurilor electorale la alegeri a fost avizat pozitiv de guvern inca in luna octombrie anul trecut, iar initiativa apartine fostului deputat AMN Veaceslav Untila.
Previous Next

XS
SM
MD
LG