Linkuri accesibilitate

Premierul român Emil Boc dă cu pumnul în masă


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Liderii CNSLR Fratia amenință că de 1 mai vor manifesta în capitală peste 10.000 de oameni

Cea mai mare confederatie sindicala din Romania, CNSLR Fratia nu vrea sa mai negocieze cu guvernul pina cind salariul minim nu ajunge la 705 lei, adica 180 de euro, fata de 150 cit este in prezent. Guvernul roman promisese aceasta crestere anul trecut, cind a fost un an electoral, iar acum in plina criza incearca sa tempereze sindicatele. Astazi la intilnirea cu sindicatele, premierul Emil Boc si-a pierdut rabdarea si a dat cu pumnul in masa, desi la masa tratativelor se aflau si reprezentanti ai unor sindicate aliate din rindurile Cartel Alfa. Scandalul tocmai de aici a plecat, ca discutiile erau neechilibrate, dupa cum spun liderii sindicali de la CNSLR Fratia, iar confratii lor de la Cartel Alfa erau mai multi si basculasera in tabara celor care se revendica in tabara guvernului.

Premierul roman nu a vrut sa-si comenteze momentul de slabiciune in care a dat cu pumnul in masa, dar liderii CNSLR Fratia au plecat furiosi de la intilnirea cu seful guvernului si au amenintat ca de 1 mai vor manifesta in capitala peste 10.000 de oameni. Premierul a promis insa ca vreme de o luna vor avea loc discutii tripartite guvern-patronate-sindicate pentru a vedea ce efecte ar avea cresterea salariului minim la 180 de euro. Pina atunci Ministerul Finantelor trebuie sa spuna daca o astfel de crestere afecteaza, pe de o parte legea bugetului de stat, si pe de alta parte bugetele companiilor de stat.

Premierul a atras atentia ca exista astfel de companii care se afla in pierdere si care nu-si pot permite o asemenea masura. In plus seful guvernului roman isi da seama ca majorarea salariului minim aduce dupa sine majorari in lant, care afecteaza bugetul somajului, bugetul pensiilor si in consecinta da peste cap socotelile tari care au fost concepute pentru un oarecare echilibru al cheltuielilor cu veniturile

Premierul roman a dat asigurari ca pensile nu vor scadea sub limita de 40 la suta din salariu mediu pe economie, care acum este de 350 de euro. Numai ca salariul mediu este in scadere in Romania, iar fata de anul trecut cind era aproape 500 de euro, acum este cu 150 de euro mai putin. Din cauza crizei, multe companii private au gasit diverse metode de scadere a lefurilor, de la citeva zile de concediu fara plata pe luna, pina la tairea definitive a bonurilor de masa. Sindicatele care-i reprezinta in general pe bugetari nu vor sa accepte insa sacrificiile pe care le fac in mod natural, pentru a supravietui, societatile private.
XS
SM
MD
LG