Linkuri accesibilitate

În căutarea micului stres


Mă tem că în condiţiile tranziţiei moldoveneşti e aproape imposibil să-ţi dozezi stresul


Aflu deunăzi dintr-o revistă că savanţii Universităţii California din San-Diego au demonstrat că stresul în doze mici e benefic pentru organism şi, mai mult, încetineşte îmbătrînirea. Pentru a întineri şi a te simţi mai tînăr e suficient să fii zilnic un pic stresat.

E cazul să ne frecăm mîinile de bucurie? Nu e un fleac oare să-ţi provoci un pic de stres zilnic şi să întinereşti în mod miraculos? Ei bine, mă tem că în condiţiile tranziţiei moldoveneşti e aproape imposibil să-ţi dozezi stresul, mi se pare că aici stresul în doze mici-homeopatice e o raritate.

Asta undeva departe, pe alte meridiane, nişte oameni senini şi satisfăcuţi, care îşi plănuiesc viitorul în cele mai mici amănunte, pot, la rigoare, să inventeze o distracţie care să-i streseze un pic. De exemplu, să urce într-un batiscaf sau în nacela unui dirijabil. Şi să redevină liniştiţi şi calmi după ce revin pe pămînt. Vreau să zic că atunci cînd nu ai probleme cu facturile, cu drumurile proaste, cu ţevile mîncate de rugină, cu cinovnicii blazaţi şi ipocriţi, ai o stare de spirit care îţi permite lesne să te stresezi atîta cît e nevoie.

Problema Republicii Moldova e că simplii muritori de aici sînt din cale-afară de stresaţi. Cînd toată viaţa ta e un travaliu al supravieţuirii, cînd eşti zilnic năpădit de probleme, cînd salariul nu-ţi permite să mergi verile la mare, iar majorarea cu 1 leu a preţului călătoriei în troleibuz te înspăimîntă, liniştea sufletească ţi se spulberă şi nu mai revine. Uitaţi-vă cu luare aminte în jurul vostru şi veţi vedea o sumedenie de indivizi încrîncenaţi, neîncrezători, bosumflaţi, trişti, apatici, obosiţi, care traversează deşertul tranziţiei. Cînd au fost aceştia ultima oară un pic stresaţi? Stresul multor moldoveni acum e într-atît de mare, încît ei ar avea nevoie de o odihnă îndelungată şi de ajutorul medicilor, fapt pe care nu şi-l pot permite.

Şi e de-a dreptul imposibil să purcezi în căutarea micului stres după ce ai fost ani de zile super-stresat. Unde mai pui că şi factorii care provoacă stresul temeinic nu prea vor aici să dispară. Cele două decenii de tranziţie au însemnat pentru mulţi concetăţeni de-ai noştri un stress pe cinste.
XS
SM
MD
LG