Linkuri accesibilitate

La moartea unui muzicolog de renume: Ferenc László (1937-2010)


Prof. Ferenc László (1937-2010)
Prof. Ferenc László (1937-2010)

Numele profesorului Ferenc Laszlo va fi evocat cu siguranță pentru studiile sale serioase de muzicologie, pentru cărțile despre Bela Bartok, în primul rînd.


Profesorul și muzicologul de renume internațional Ferenc László s-a stins din viață în cursul nopții trecute la Cluj. Victor Eskenasy evocă pe scurt figura acestui om de cultură deossebit.

Atunci cînd se va face un bilanț al celor care s-au străduit și au reușit parțial să integreze cultura românească în Europa și în lume, înainte și după 1989, numele profesorului Ferenc László va fi evocat cu siguranță pentru studiile sale serioase de muzicologie, pentru cărțile despre Bela Bartok, în primul rînd, - între care 2 vol. de Corespondență, Bela Bartok și muzica românească, corespondența dintre Bartok și Constantin Brăiloiu), pentru contribuțiile la istoria muzicii transilvănene și pentru cele despre și menite să strîngă relațiile culturale între români, germanii ardeleni și unguri.

Ferenc László s-a născut în 1937 la Cluj, unde a urmat cursurile Conservatorului la secția de flaut. A cîntat o vreme ca flautist în orchestra simfonică de la Sibiu, a predat muzica de cameră la Cluj și București, pentru a se dedica ulterior pasiunii sale, ca istoric al muzicii, profesor la conservatorul Gheorghe Dima din Cluj, pînă în 2008.

Om de o rară cultură și prestanță a fost co-fondator, în 1989, al Societății Muzicale Maghiare din România și în 1991 a întemeiat la Cluj prima Societate națională est-europeană Mozart, afiliată celei internaționale de la Salzburg. A studiat și ar fi vrut s-o scrie, dar nu a încheiat-o niciodată, o monografie despre viața lui Sergiu Celibidache. Despre Mozart și Transilvania ne-a vorbit la Europa Liberă în anul 2006 - într-un interviu ce îl puteți asculta în arhiva istorică, pe site-ul postului nostru de radio -, confirmînd atunci cu entuziasm faptul că Mozart era cunoscut de contemporanii săi ardeleni.

Vocea lui Ferenc László dispărut noaptea trecută dintre noi și mult regretat.

Pe aceeași temă

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG