Linkuri accesibilitate

Comuniștii boicotează lucrările legislativului


Sergiu Sîrbu (PCRM)
Sergiu Sîrbu (PCRM)

Deputații PCRM nu vor însă să renunțe la mașinile de serviciu

Opoziţia comunistă boicotează de astăzi şedinţele parlamentului. Cei 43 de deputaţi comunişti spun că vor reveni în sala de şedinţe numai dacă alianţa de guvernare acceptă să discute cu ei simplificarea articolului din constituţie despre alegerea şefului statului, începe procedura de dizolvare a parlamentului actual şi anunţare a alegerilor anticipate.

Cum comuniştii nu au venit astăzi la şedinţa legislativului, preşedintele Mihai Ghimpu a anunţat că a dispus sa li se suspende dreptul de a utiliza masinile din parcul parlamentului, cit timp nu se vor prezenta la locul de munca: „Am dat dispoziţie ca, atâta timp cât comuniştii boicotează şedinţele Parlamentului, nicio maşină să nu iasă din garaj. Nu vor să lucreze, să nu se plimbe cu maşinile de serviciu”.

În replică, reprezenatantul comuniştilor Sergiu Sârbu, prezent la şedinţa Legisaltivului, a spus că astfel deputaţilor comunişti li se vor îngrădi drepturile: „Vom contesta această decizie în instaţa de judecată. Singura sanctiune pentru neprezenta la sedinte in plen care rezulta din regulemantul parlamentului si legea privind statutul deputatilor este neachitarea diurnei.”

PCRM a anunţat încă săptămâna trecută că va boicota lucrările Parlamentului drept reacţie la anunţul coaliaţiei aflate la guvernare despre iniţierea unui referendum de adoptare a unei noi Constituţii. Ei revendică astfel dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate, declarându-se gata, în schimb, să discute cu alianţa o nouă redacţie a art. 78 din Legea Supremă, în vederea coborârii numărului de voturi pentru alegerea şefului statului în parlament.

L-am întrebat pe deputatul Partidului Democrat Dumitru Diacov, ce crede despre aceste condiţii formulate de comunişti: „Ei au dreptul să boicoteze. E treaba şi dreptul lor. Dar noi nu ne vom uita la asta. Şedinţele parlamentului au loc, nu-i nici o problemă din punctul acesta de vedere. Iar cu articolul 78 n-am discutat încă în cadrul alianţei. Cind vom discuta, va fi o decizie clară.”

Iar analistul Igor Munteanu găseşte boicotul opoziţiei comuniste lipsit de logică, atâta timp cât problema referendumului pentru care optaseră liderii alianţei de la guvernare nu este o chestiune batuta in cuie: „Ce boicotează ei de fapt? Dacă alianţa ar fi zis - gata, facem referendum si nimic altceva nu acceptam, as fi inteles, dar asa, nu vad nici o ratiune in actiunea comunistilor decat cea ca acest partid este o masinarie greoaie care ....”

După ce Comisia de la Veneţia s-a pronunţat împotriva organizării referendumului, optînd pentru dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate, liderii celor patru partide din alianţa de la guvernare nu mai sunt la fel de decişi să organizeze referendumul şi au iniţiat consultări ca să găsească o altă ieşire din situaţie. În sânul Alianţei sunt opinii diferite - în timp ce liberal-democratul Vlad Filat şi democratul Marian Lupu acceptă fără echivoc recomandările Comisiei de la Veneţia, liderii PL şi AMN, Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean, cred că alegerile anticipate mai pot fi evitate. Ca să fie mai convingător, Ghimpu a anunţat astăzi că a pus pe masa deputaţilor un text definitivat al noii constituţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG