Linkuri accesibilitate

20.03 - București: România transmite la Bruxelles strategia economică de integrare


Documentul nu conţine nici o menţiune asupra privatizării utilităţilor publice, deoarece semnatarii principalelor partide politice nu au putut să ajungă la un consens.



20 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea, corespondent: Dan Alexe)

România transmite la Bruxelles strategia economică
de integrare.

Documentul ce conţine strategia de dezvoltare pe termen mediu a României a fost elaborat de o comisie ad-hoc formată din experţi desemnaţi de principalele partide din România, inclusiv de opoziţie.

Strategia de dezvoltare anticipă o creştere a produsului naţional brut al României, cu 4 până 6% până în 2001, cu un deficit în limitele tolerabile, de 3%. Inflaţia, se spune, va scădea sub 10% după 2004. Pentru aceasta va trebui restabilită credibilitatea instituţiilor şi a măsurilor economice aplicate.

O clauză afirmă că guvernul se angajează să reducă poluarea şi riscul accidentelor ecologice. Se mai vorbeşte de stimularea investiţiilor şi a mediului de afaceri, dar se admite că este nevoie de introducerea unei structuri legale stabile şi coerente. Totodată va mai fi nevoie de o definiţie riguroasă a dreptului la proprietate.

Se speră că toate acestea vor conduce la o ameliorare a nivelului de trai. Şomajul estimat anul acesta la 13%, va scădea, potrivit calculelor, la 8% în 2005, când produsul mediu anual pe cap de locuitor va urca la 8.400 de Euro.

Documentul nu conţine nici o menţiune asupra privatizării utilităţilor publice, dat fiind că semnatarii principalelor partide politice tot nu au putut să ajungă la un consens în privinţa aceasta. Primul ministru, Mugur Isărescu, a căutat să minimalizeze acest lucru, spunând că „nu e adevărat că strategia privatizării este incompletă. Ea nu e detaliată. În februarie guvernul a luat una din cele mai dificile hotărâri, aceea de a răscumpăra în totalitate obligaţiunile CONEL. Circa 110 milioane de dolari din bugetul statului”.

Acest lucru a cauzat nu doar creşterea dobânzilor, dar şi faptul că efectuându-se în februarie, nu s-au mai alocat bani pentru importurile de energie. Întreaga strategie, inclusiv restructurarea CONEL, sunt prezentate preşedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, de către Isărescu.

Primul ministru a mai declarat că le-a recomandat sindicatelor care cereau amânarea privatizării cu 10 ani, să se adreseze Parlamentului, întrucât privatizarea este o lege ce depinde de parlament şi nu de guvern.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG