Linkuri accesibilitate

Vitezomani fără ştiinţă


Numai în primele luni ale acestui an, din cauza vitezei excesive, au murit pe şoselele patriei 26 de oameni, iar 181 au fost răniţi.


Aşadar, numai în cursul zilei de 15 martie au fost sancţionaţi pentru viteza excesivă 64 de şoferi! Şi asta în ciuda faptului că noile amenzi pentru excesul de viteză ajung pînă la 1000 de lei. E limpede, prin urmare, că pe cei cu mania vitezei nu îi prea sperie amenda de 600 sau de 1000 de lei.

I-am văzut deunăzi pe sticlă pe cîţiva dintre vitezomanii sancţionaţi. Unul dintre aceştia, un omulean bonom, se uita ca mîţa în calendar, habar nu avea că maşina lui mergea prea repede. În momentul în care poliţistul i-a demonstrat abaterea, vitezomanul fără ştiinţă a avut o revelaţie.

Un alt şofer grăbit, oprit de poliţişti, zîmbea enigmatic. Pentru acesta viteza excesivă era parcă un soi de şotie care nici nu ar trebui băgată în seamă. „Şi ce dacă am mers un pic mai repede?” părea să ne întrebe feţişoara lui poznaşă.

Ei bine, cred că tuturor acestor vitezomani ar trebui să li se explice, pe îndelete, că numai în primele luni ale acestui an, din cauza vitezei excesive, au murit pe şoselele patriei 26 de oameni, iar 181 au fost răniţi.
Iar pentru că nici un fel de discuţii şi explicaţii nu vor avea aici efectul scontat, trebuie, în opinia mea, să fie aplicate amenzi din ce în ce mai severe. E un fleac 1000 de lei pentru şoferii grăbiţi poznaşi şi inconştienţi?

Să crească această amendă pînă la 2000, 5000 sau, de ce nu?, pînă la 10000 mii de lei! Iar dacă abaterile se repetă – vitezomanilor ar trebui pur şi simplu să li se interzică să mai şofeze. La început – o vreme, apoi – o veşnicie. Nu contează oare vieţile oamenilor mai mult decît deprinderea unora de a se deplasa ca gîndul?

Mania vitezei e şi mai periculoasă atunci cînd şoselele sînt găurite. Mă întreb: cum de mai accelerează vitezomanii pe unele drumuri ciuruite ale ţării? Pe ele e periculos să te deplasezi, chiar dacă te tîrăşti ca melcul…
XS
SM
MD
LG