Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton la Moscova


Secretarul de stat Hillary Clinton la sosirea la Moscova
Secretarul de stat Hillary Clinton la sosirea la Moscova

Hillary Clinton consideră vizita la Moscova ca fiind o excelentă ocazie de a promova agenda de control al înarmarilor.


Pe fondul impasului in incercercarea de a revigora procesul de pace israeliano-palestinian, secretarul de stat american Hillary Clinton s-a deplasat la Moscova, pentru reuniunea Grupului celor Patru, care incearca sa gaseasca o solutie la problema. Care este agenda doamnei Clinton ? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Atunci cind a fost planificata, intilnirea de la Moscova a Grupului celor Patru - Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeana si Natiunile Unite - era menita sa ofere sprijin pentru reinceperea negocierilor indirecte intre Israel si palestinieni. Dar deocamdata acele convorbiri au cazut victima anuntului israelian - facut la inceputul vizitei vice-presedintelui Joseph Biden in Israel - ca intentioneaza sa construiasca noi locuinte in asezari evreiesti din Ierusalimul rasaritean.

Acea zona este revendicata de palestinieni, care doresc ca Ierusalimul rasaritean sa devina capitala noul stat. Clinton a caracterizat anuntul israelian ca o „insulta” si „un semnal extrem de negativ” pentru procesul de pace. Secretarul de stat a pus chiar sub semnul intrebarii angajamentul Israelului, in relatia cu Statele Unite.

Pentru Clinton, prezenta la Moscova ofera si o ocazie de a discuta o alta chestiune de mare importanta: controlul inarmarilor. Exista informatii ca Rusia si Statele Unite ar putea fi aproape sa se inteleaga in legatura cu un nou Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic, cel vechi expirind in decembrie.

Ultima faza a negocierilor va fi dificila. William Burns, sub-secretar de stat pentru chestiuni politice a spus ca Hillary Clinton considera vizita la Moscova ca fiind o excelenta ocazie de a promova agenda de control al inarmarilor, spunind ca un acord nu este iminent. Astazi, Grupul celor Patru se va intilni la dejun, urmind ca miine sa aiba loc convorbiri oficiale.

Doamnei Clinton i se vor alatura ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton si trimisul special al Grupului, fostul prim ministru britanic Tony Blair. Michele Dunne, experta la Institutul Carnegie din Washington crede ca Grupul s-ar putea alatura cererilor americane ca Israelul sa renunte la construirea de noi locuinte in teritorii ocupate. Dunne spune ca este neobisnuit ca Statele Unite sa mearga atit de departe cu solicitarile facute Israelului si ca este putin probabil ca premierul israelian sa anuleze ordinul de constructie, asa cum Washingtonul ii cere.
XS
SM
MD
LG