Linkuri accesibilitate

Într-un semn al globalizării sărbătorii, la parada din Dublin au participat ansambluri de cântece şi dansuri cu 3000 de membri din India, Statele Unite, Bulgaria, Austria, Franţa, Spania şi Marea Britanie.


Irlandezii şi-au sărbătorit ieri ca în fiecare an ziua naţională, pe care în ultimii ani au reuşit s-o transforme într-un produs de export de mare succes. Detalii are Mircea Ţicudean
.

13 milioane de halbe de bere neagră – atâta se aşteptau proprietarii fabricii Guiness să se bea ieri, de ziua Sfântului Patrick, care nu se mai sărbătoreşte numai în ţara ei natală, Irlanda, ci în lumea întreagă. Ca şi ziua sfântului Valentin, din februarie, sărbătoarea irlandeză a depăşit de câţiva ani buni graniţele ţării în care s-a născut, graţie unei campanii de marketing care a făcut-o un bun prilej de petrecere în lumea întreagă.

În Statele Unite, unde trăiesc milioane de cetăţeni de origine irlandeză, ziua sfântului Patrick este sărbătorită an de an cu fast, în culoarea naţională a Irlandei, verdele. Nici ieri n-a fost o excepţie. Purtînd o cravată verde, preşedintele Barack Obama l-a primit pe premierul irlandez Brian Cowen în Biroul Oval de la Casa Albă, ale cărei fântâni arteziene au fost vopsite în vederea sărbătorii, desigur, în verde. Obama însuşi are un strămoş care a emigrat dintr-un orăşel irlandez, în anul 1849.

La Dublin, parada de sfântul Patrick a fost condusă de primarul oraşului Emer Costello, care a defilat într-o caleaşcă din anul 1791 trasă de patru cai negri, însoţit de purtătorii însemnelor oraşului, în costume de epocă.
Într-un alt semn al globalizării sărbătorii, la parada din Dublin au participat anul acesta ansambluri de cântece şi dansuri cu 3000 de membri din India, Statele Unite, Bulgaria, Austria, Franţa, Spania şi Marea Britanie.
Tot ca în fiecare an, liderii politici irlandezi au vizitat cu ocazia sărbătorii naţionale capitale din lumea întreagă, încercînd să promoveze imaginea Irlandei în lume şi să atragă turişti.

În vreme ce premierul Cowen se află la Washington, vicpremierul, alţi nouă membri ai guvernului şi 11 funcţionari de rang înalt au început de ieri un periplu prin nu numai puţin de 46 de oraşe ale lumii unde trăieşte diaspora irlandeză, din Los Angeles şi până la Sydney. Agenţia France Presse scrie că după un secol de emigraţie, numărul irlandezilor trăitori departe de insula verde este estimat la 70 de milioane, dintre care jumătate se află în Statele Unite. Şi tot AFP scrie că anul acesta sărbătoarea a fost umbrită într-o oarecare măsură de criza globală care a lovit foarte dur Irlanda, dar şi de amintirea scandalului din sânul Bisericii Catolice Irlandeze, legate de abuzarea unor copii de către preoţi de-a lungul ultimelor decenii.
XS
SM
MD
LG