Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția și ideea respectării cadrului juridic existent


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Iurie Leancă: „Este foarte greu să iei o altă decizie decît instituția cu cea mai bună expertiză constituțională. Mă tem că vor apare complicații în relația cu UE”

Iurie Leancă: „Decizia cum depăşim criza constituţională - este un proces, în primul rând. Cred, că este foarte important şi sper că există o înţelegere în acest sens, că integrarea europeană nu este un proces selectiv. În sensul, că pe un segment ne place ceea ce urmează să facem şi atunci realizăm angajamentele, iar pe alte segmente avem o atitudine cumva mai reticentă. Procesul integrării europene înseamnă că pe tot spectrul de domenii ne asumăm angajamente şi ne mişcăm într-o manieră coerentă şi cu o viteză maximă. Doar atunci vom putea avansa, doar atunci vom reuşi să diminuăm numărul de pretexte, pe care le mai folosesc astăzi partenerii noştri, pretexte de ordin de substanţă, dar care ne împiedică pe noi să ne apropiem de Uniunea Eeuropeană.”

Europa Liberă: Practic, acum este o singură voce a partenerilor de dezvoltare din exterior, care spun că pentru a depăşi situaţia de criză, trebuie să aibă loc anticipate.

Iurie Leancă
: „Lectura lor nu porneşte neapărat de la ideea că aceste alegeri anticipate sunt un fel de panacee, o soluţie totală. Lectura lor porneşte de la ideea că dorim să construim un stat bazat pe drept. Şi în momentul în care, din punct de vedere strict juridic, din punct de vedere al câmpului constituţional care există în Republica Moldova, asta este soluţia, deci dânşii merg pe ideea respectării cadrului juridic existent. Asta este lecţia, pe care eu cel puţin o percep în comunicarea şi în relaţia cu partenerii noştri europeni.”

Europa Liberă: Ce-ar putea pierde Republica Moldova în caz că nu ia în calcul, totuşi, ceea ce propune partenerul din exterior?

Iurie Leancă: „Cunoaştem foarte bine că am pierdut o mulţime de timp. Avem o şansă unică acum să recuperăm această pierdere a fostei guvernări. Şi atunci, în momentul în care vom avea o atitudine, cum spuneam, selectivă, mă tem că vor apare noi probleme şi noi complicaţii în relaţia cu Uniunea Europeană, de exemplu.”

Europa Liberă: Ce pierde Republica Moldova? Pierde din acest ritm de integrare europeană?

Iurie Leancă: „Bineînţeles că vom pierde din viteză. Bineînţeles, că în loc să ne axăm pe probleme constructive, probleme care ne-ar permite pe de o parte să beneficiem de un sprijin mai masiv, şi financiar, şi la nivel de expertiză, şi în domeniul apropierii Republica Moldova şi UE, ne vom consuma energia ca să explicăm, să venim cu argumente. Dacă avem suficiente argumente - foarte bine, dar mă tem că în momentul în care Comisia de la Veneţia, care este considerată de toată lumea – şi din Vest şi din Estul continentului - drept instituţia cu cea mai bună expertiză şi cunoştinţă în materie de reformă constituţională, păi e foarte greu să iai o altă decizie şi o altă atitudine.”
XS
SM
MD
LG