Linkuri accesibilitate

„A primit voința poporului, dar nu are ce face cu ea” (Gândul)


„Tinerii aceștia nu mai pot fi sacrificați precum părinții lor” (Stela Popa într-un interviu acordat Jurnalului național)

Marturia Oxanei Radu, tanara care a fost detinuta abuziv de regimul Voronin la 7 aprilie 2009, este consemnata de ziarul Adevarul, care citeaza Unimedia.md. Ea povesteste ca a fost arestata in seara zilei de 7 aprilie si tinuta in detentie 40 de ore, obligata sa astepte dezbracata la piele, in vazul unor angajati ai Comisariatului de politie din Chisinau. Oxana Radu arata ca a fost judecata intr-un final de judecatorul Dorin Popovici, care a dispus o pedeapsa de 5 zile si ca impreuna cu ea au impartasit aceeasi conditie mai multe tinere fete, scrie Adevarul.

Jurnalul national publica un interviu cu Stela Popa, sefa postului de radio Vocea Basarabiei si autoare a romanului 100 de zile. Jurnalista vorbeste despre cartea proaspat lansata si care descrie chiar zilele in care „regimul Voronin si-a aratat adevarata fata, nu doar fata de Romania, dar chiar si fata de propriii cetateni: i-a maltratat, torturat, umilit, violat sau chiar ucis!”. Stela Popa este convinsa ca generatia 7 aprilie este „marea speranta a Republicii Moldova, care completeaza generatia parintilor nostri nevoiti sa apuce astazi prin strainatati din cauza saraciei de la noi. Tinerii acestia nu mai pot fi sacrificati precum parintii lor. Ei sunt romani si europeni deopotriva. Sunt activi si dornici de schimbare”.

Rodica Ciobanu argumenteaza intr-un comentariu din Gandul de ce presedintele Traian Basescu nu va reusi sa modifice Constitutia, desi electoratul si-a data acordul in acest sens printr-un referendum organizat simultan cu ultimele alegeri prezidentiale. Motivele sunt, intre altele, instinctul de aparare al parlamentarilor, care ar urma sa plece acasa in proportie de 30% daca se trece la Parlament unicameral si faptul ca partidele politice percep aceasta modificare ca pe o actiune de forta a lui Traian Basescu. Unicameralismul nici nu ar fi de vreun folos real, crede Rodica Ciobanu. Pe deasupra, nu e de asteptat ca social-democratii si liberalii sa cedeze si sa sustina o modificare a legii supreme. „Presedintele Traian Basescu nu se afla de aceasta data intr-o pozitie favorabila. Trecutul sau tumultuos se razbuna: a primit vointa poporului, dar nu are ce face cu ea” – este concluzia editorialistei de la Gandul.
XS
SM
MD
LG