Linkuri accesibilitate

Sofia: guvernul Borisov recurge la măsuri drastice de austeritate


Premierul Boyko Borisov

Impozitarea pensiilor, reducerea salariilor funcționarilor de stat, majorarea asigurărilor sociale

Încercând să evite scenariul elen, guvernul bulgar a anunțat un plan de combatere a crizei care va afecta cele mai sărace pături sociale. Planul, elaborat de un grup de lucru condus de primul ministru Boiko Borisov, prevede introducerea unei taxe de 10% asupra tuturor pensiilor ce depășesc echivalentul a 70 de euro. Salariile funcționarilor de stat vor fi reduse cu 12-13% prin renunțarea la plata din buget a asigurărilor sociale și de sănătate. La aceasta se adaugă introducerea unui concediu neplătit obligatoriu de 2 săptămîni.

Salariații din sectorul privat vor plăti asigurări mai mari după ce va fi modificat modul de calcul.

Se va renunța la privilegiile așa ziselor grupuri 1 și 2 de muncă printre care plata unui număr de pînă la 20 de salarii în momentul ieșirii la pensie, pensionarea mai rapidă, plata unor drepturi bănești pentru uniforme etc. Va fi redus la jumătate adaosul pentru vechime.

Va fi redusă la jumătate – de la 12 la 6 luni și durata concediului plătit pentru nașterea unui copil.

Pensionarii care lucrează vor trebui să renunțe la jumatate sau chiar la întreaga pensie.

Cu 10% reducere a fondului de salarii vor fi pedepsite structurile care nu au realizat reducerile de personal cerute. Vor fi anulate adaosurile funcționarilor care guvernează fondurile europene.

Liber profesioniștii se vor asigura în baza unor niveluri obligatorii mult mai mari decăt acum. Cei care au declarat în 2009 venit de asigurare mai mare vor fi obligați să-și mențină nivelul asigurărilor chiar dacă veniturile lor în 2010 vor fi mai mici.

Penalitățile pentru neplata la timp a asigurărilor vor fi dublate - de la 10 la 20 de procente la care se va adăuga dobînda de bază a Băncii naționale.

Măsura a fost aspru criticată având în vedere faptul că datoriile bugetului în cadrul unor contracte executate depășesc echivalentul a 750 de milioane de euro.

O parte din aceste măsuri vor fi aplicate numai pe durata crizei. Altele, precum taxare pensiilor, într-un mod permanent.
XS
SM
MD
LG