Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Centenar Robert Havemann


Gustav Havemann (Foto: Societatea omonimă)
Gustav Havemann (Foto: Societatea omonimă)

Pe data de 11 martie, fostul disident est-german ar fi împlinit 100 de ani.


Robert Havemann (11.3.1910 la München - 9.4.1982 Berlin) a fost una din cele mai importante figuri ale opoziţiei est-germane şi răsăritene. În perioda nazismului a înfiinţat gruparea de rezistenţă intitulată „Uniunea Europeană” şi a fost închis într-un lagăr. Apoi s-a alăturat comuniştilor.

După război s-a stabilit în partea de est a Germaniei, ocupată de trupele sovietice. Havemann a fost chimist. În primii ani postbelici predă la Universitatea din Berlin, devenind şi deputat în parlamentul RDG-ului. La începutul anilor 1960 Havemann formulează critici faţă de conducerea de partid şi de stat. Ţine un curs, intitulat „Dialectică fără dogmă”, care provoacă reacţii de respingere deschisă din partea regimului care a ridicat în mijlocul Berlinului un zid despărţitor. Cursul controversat apare mai tîrziu în Occident. În 1964 este concediat şi acuzat că ar fi trădat cauza muncitorilor şi ţăranilor. Astfel începe calea spre dizidenţă deschisă.

Urmează alte represalii adminstrative şi politice; Havemann însă nu cedează şi nici nu intenţionează să părăsească RDG-ul, continuînd să pledeze pentru liberalizarea sistemului şi eliminarea reziduurilor staliniste din societatea est-germană. În 1968, Havemann a protestat împotriva invadării Cehoslovaciei de către trupele unor state din Pactul de la Varşovia.

Este şicanat, i se înscenează o acţiune penală pentru deţinere ilegală de valută, iar mai tîrziu este pus sub arest la domiciliu. Între timp s-a format în jurul lui o comunitate de simpatizanţi şi susţinători. Între aceştia se afla şi poetul-şansonetist Wolf Biermann, poate cel mai cunoscut opozant RDG-ist, expulzat în 1976 din Germania comunistă.

Robert Havemann a murit în aprilie 1982 la Berlin. După prăbuşirea comunismului, cînd s-au deschis arhivele est-germane, s-a aflat că poliţia politică est-germană, Stasi, obţinea informaţii despre acest dizident tocmai din partea unui avocat. Acesta este azi unul dintre liderii partidului post-comunist, aşa-zisul Partid al Stîngii, reprezentat în Parlamentul federal.

La Berlin s-a înfiinţat „Societatea Robert Havemann” care administrează arhiva fostului dizident. În această arhivă se află şi numeroase materiale documentare legate de activitatea unor opozanţi din alte ţări fost comuniste, est-europene.
XS
SM
MD
LG