Linkuri accesibilitate

Made in Moldova - Problemele protecției consumatorului


Roman Mihăeș: „Atâta timp cât nu vom putea controla fluxul de produse de contrabandă, atâta timp vom avea probleme cu protecţia consumatorului şi nu numai”


Dacă nu aţi ştiut până acum, să ştiţi că toţi noi care cumpărăm ceva pentru a trăi mai bine sau mai puţin bine suntem acum în toiul unei „săptămâni de informare a consumatorilor”. Ce ştim toţi cu siguranţă, fără a mai fi nevoie să fim informaţi suplimentar, este că atunci când cumpărăm un bun sau un serviciu ai deseori senzaţia omului care se află pe un câmp minat. Despre soarta care ar trebui uneori considerată eroică a consumatorului moldovean vom vorbi cu domnul avocat Roman Mihăeş, preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor consumatorilor
.

Europa Liberă: O săptămână de informare a consumatorului, organizată de autorităţi cu sprijinul Uniunii Europene… Este un prilej de a vorbi despre multe, dar mai întâi, domnule Mihăeş, haideţi să precizăm: în aceste condiţii de criză, moldoveanul nostru consumă mai puţin şi mai bine sau mai puţin şi mai prost în sens de calitate a bunurilor şi serviciilor?

Roman Mihăeş
: „Din păcate ştim cu toţii că piaţa noastră este invadată de produse falsificate şi întotdeauna a fost această problemă, în special în ceea ce priveşte produsele farmaceutice şi cele alimentare. Ar trebui să fie control mai sever al statului asupra vânzării acestor produse ca să nu existe riscul de achiziţionare a unui produs care să afecteze viaţa şi sănătatea consumatorilor. Din acest punct de vedere este încă mult de lucru. Sunt multe produse importate prin regiunea transnistreană prin Ucraina, tot felul de dulciuri, tot felul de salămuri care se vând în pieţele agroalimentare, aceste produse nefiind controlate, trecând ilegal frontiera afectează în mod direct sănătatea consumatorilor. E o problemă”.
Roman Mihăeș


Europa Liberă: Un produs de calitate - foarte bun la lectură - pretinde a fi şi Strategia Naţională în domeniul protecţiei consumatorului, adoptată printr-o hotărâre a fostului guvern în 2008 pentru o perioadă de până în 2012. A rămas doar pe hârtie sau credeţi că se regăseşte cumva, ca efect, şi în ce-şi pune omul pe masă sau în confortul său termic din casă, de exemplu?

Roman Mihăeş: „Noi am monitorizat această Strategie mai mult de un an de zile şi, din păcate, a rămas mai mult pe hârtie. În condiţiile când noua guvernare are ca prioritate salvarea ţării de incapacitatea de plată, aşa cum a declarat şi premierul Filat, prima lui problemă a fost să caute bani ca să poată plăti sursele şi cheltuielile curente ale Guvernului. Înţelegem aceste dificultăţi ale Guvernului, însă ar trebui să revină şi această Strategie, să o modernizeze pentru că multe prevederi s-au învechit deja şi poate fi adoptată o nouă Strategie”.

Europa Liberă: Vorbeam anterior, dle Mihăieş, că piaţa moldovenească este inundată de produse necalitative şi despre faptul că, deseori, moldoveanul preferă să consume produse de o calitate îndoielnică. Cum şi cât de eficient este pedepsit vânzătorul de produse proaste şi cum este remediat un consumator nefericit care s-a pricopsit cu vreun produs sau serviciu prost sau periculos, dacă mai rămâne viu, bineînţeles?

Roman Mihăeş: „Avem şi o legislaţie în acest domeniu. Există şi Legea privind Protecţia Consumatorului care, printre altele, prevede înlocuirea sau restituirea contravalorii serviciului sau produsului, repararea prejudiciului, inclusiv moral, etc. Avem şi hotărâri de Guvern, avem şi Legea protecţiei consumatorului. Nu avem nişte mecanisme de aplicare ale acestei legislaţii. Avem un inspectorat în cadrul Guvernului, în opinia mea, ar fi nevoie totuşi de o Agenţie pentru Protecţia Consumatorilor cu un statut independent aşa cum este Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică, care să aibă structuri regionale, să aibă laboratoare pentru a controla efectiv produsele în fiecare zi. Astăzi structurile care există nu au posibilităţile nici tehnice, nici umane de a acţiona eficient pentru a ţine controlul pieţii. Consumatorii trebuie să fie mai activi, să depună plângeri, să se adreseze la organizaţiile nonguvernamentale şi să fie atenţi la ce procură”.

Europa Liberă: Impresia este că la noi, bunăoară, poţi căuta cu lumânarea un consumator care să fie îngrijorat de E-uri sau alte adaosuri care-i pot face sănătatea un chin. Cum se explică această situaţie şi cum o remediem?


Roman Mihăeş
: „Oamenii au posibilităţi financiare mai reduse şi atunci se orientează la produsele care sunt mai ieftine. Trebuie să ţinem cont de faptul că multe produse sunt cu termenul expriat. Mă miră acest lucru, însă nu are cine să-i controleze, nu există un serviciu operativ de protecţie a consumatorului. Aici este important rolul consumatorului, ca să reclame aceste neajunsuri şi să nu le treacă cu vederea. Doar prin activismul consumatorului, cu implicarea societăţii civile vom putea să remediem situaţia din acest domeniu”.

Europa Liberă: De fapt, domnule Mihăeş, protecţia consumatorului ar trebui să înceapă la frontieră, când importăm ceva dubios sau deja la tejghea, ca să nu zic de spitale ?


Roman Mihăeş
: „Şi la tejghea şi la frontieră. Ştiţi foarte bine că noi avem două frontiere, una de vest care până nu demult a fost păzită cu străşnicie şi alta de est care până în ziua de azi nu este controlată de autorităţile Republicii Moldova. Atâta timp cât nu vom putea controla fluxul de produse de contrabandă, atâta timp vom avea probleme cu protecţia consumatorului şi nu numai”.

Europa Liberă: Vreţi să sugeraţi că motivele indigestiei vin de peste Nistru?


Roman Mihăieş: „Pentru o mare parte din populaţie, da, pentru că ei procură produsele ieftine ucrainene. În magazinele mari o treime din mărfuri sunt din Ucraina, nu este niciun secret că Ucraina produce foarte multe produse alimentare mai ieftin şi în acelaşi timp sutn mai multe probleme. Cel mai des ele nu vin oficial, prin import ci prin regiunea transnistreană. Asta e o problemă mare. Magazinele mari nu mă îndoiesc că au actele în regulă. Problema este în pieţe. Nicodată nimeni nu prezintă niciun fel de certificat de provenienţă”.

Europa Liberă: Există un fel de mit - că tot ce produs local e comestibil şi bun, iar tot sau, mă rog, mult ce de import - ar omorî încet naţiunea … Dvs. personal ce preferaţi - made in Moldova sau produse alimentare străine?

Roman Mihăeş: „Eu aş spune că avem şi noi produse foarte bune dar avem şi produse proaste, la fel şi cele din import. Deseori o parte din produsele de import sunt bune, cele de proastă calitate se datorează faptului că se lucrează pe cantităţi mari şi preţuri mai mici şi nu întotdeauna este asigurată calitatea produselor”.

Europa Liberă: Nu numai produsele şi serviciile proaste pot dăuna sănătăţii şi drepturilor consumatorului, dar şi preţurile picante… Cum îl protejăm în acest caz?

Roman Mihăeş
: „Pe piaţă există câţiva importatori şi distribuitori care au monopolizat distribuţia anumitor produse. Într-o ţară mică, izolată de UE, avem cele mai mari preţuri din Europa de Est. Noi suntem într-o situaţie foarte dezastruoasă. Eu când intru în magazinele alimentare îmi dau seama că supravieţuirea cetăţenilor Republicii Moldova este o chestiune foarte emblematică. Cum poţi să trăieşti cu un salariu de două trei mii de lei şi cu preţurile mai mari decât la Bucureşti sau în Praga?”

Europa Liberă: Vă mulţumim, dle Mihăieş
XS
SM
MD
LG