Linkuri accesibilitate

Irakul la ora numărării voturilor


Actuala situație echilibrată în fruntea cursei este un indiciu că democrația începe să funcționeze în Irak.

In Irak incep sa se contureze rezultatele alegerilor. Despre semnificația lor în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La inceputul numararii voturilor parea ca premierul irakian, Nouri al-Maliki va obtine o victorie lejera. Acum insa o coalitie laica, condusa de fostul premier Ayad Allawi se apropie amenintator. La nivelul national coalitia se afla in frunte cu o diferenta de 9 mii de voturi, dar, in conditiile in care urmeaza sa fie numarate inca circa 20% dintre voturi, e dificil de spus daca aceasta situatie se va mentine sau nu.

Odata cu aceste stiri, coalitia premierului, „Stat de Drept” a acuzat oficialitati electorale ca ar manipula scrutinul si a cerut reluarea numararii voturilor. O prima concluzie trasa aici la Washington e ca votul s-a desfasurat in conditii relativ adecvate, tinind cont de circumstante si ca in acest sens e un semn bun.

Violentele nu au ajuns la intensitatea cu care extremistii amenintau. Fie si actuala situatie echilibrata, in fruntea cursei este un indiciu ca democratia incepe sa functioneze in Irak. Numaratoarea voturilor este haotica si, asa cum am spus, face loc unor alegatii de frauda.

Miza acestui scrutin este enorma. Invingatorul va conduce tara in timpul si dupa retragerea fortelor americane. La nivelul provinciilor - un criteriu decisiv in sistemul de vot irakian - al Maliki conduce in 7 din cele 18 provincii, intre care si regiunea Bagdad, in timp ce Alawi in 5. De votul din provincii depinde numarul de locuri in Parlament, nu de cel la nivel national. Dar pozitia in care se afla coalitia lui Alawi ridica semne de intrebare cu privire la influenta de care se bucura premierul.

Aceste noi rezultate partiale nu au modificat situatia pentru gruparea religioasa Alianta Nationala Irakiana - privita cu suspiciune in Statele Unite din cauza influentei iraniene - si coalitia kurda, ambele aflindu-se in frunte in cite trei provincii fiecare. Alawi - un arab siit laic - se bucura de sprijin din parte multor suniti din Irak, pentru pronuntarile sale impotriva violentelor inter-comunitare si condamnarii influentei Iranului.

Multi observatori cred ca al-Maliki acuza acum frauda mai mult cu gindul la negocierile politice care vor urma decit pentru cele intimplate la scrutin. Indiferent de rezultat observatorii politici cred ca vor urma luni de negocieri politice, inainte sa poata fi format un guvern stabil. Ceea ce se stie de pe acum este ca nimeni nu va cistiga suficient pentru a conduce de unul singur. Va fi nevoie de o coalitie.
XS
SM
MD
LG