Linkuri accesibilitate

O gură de aer pentru 260 de mii de oameni


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: ”Alocarea de compensanții trebuie să fie urmată de schimbarea sistemului de asistență socială”

Iurie Gotişan: Compensarea tarifelor la gaze naturale, energie electrică şi agent termic va ajuta, cât de puţin, categoriile nevoiaşe ale populaţiei. Potrivit autorităţilor, cum s-a anunţat, de aceste compensaţii vor beneficia aproximativ 260 mii de persoane şi care le vor primi în 2 tranşe: prima la sfârşitul lunii martie sau la început de aprilie, care va constitui 390 de lei (pentru lunile ianuarie, februarie şi martie), şi pentru noiembrie şi decembrie curent – suma de 260 lei. Deci, în total vor fi 650 de lei sau ceva ai mult de 50 de dolari.

Europa Liberă: Sigur, este o gură de aer pentru persoanele nevoiaşe. Dar care dintre soluţii ar fi mai potrivită: acordarea de compensaţii sau remedierea problemelor sistemului de protecţie socială şi adaptarea lui la nevoile curente?

Iurie Gotişan: Sigur că aceasta este o măsură provizorie şi care, de fapt, nu rezolvă problema în sine. Sectorul social este de fapt un sac fără fund. Autorităţile au putut iniţia compensarea tarifelor numai cu sprijin financiar din exterior, altfel cu siguranţă că aceste pomene sociale nu erau să fie posibile. Situaţia este critică, dacă nu chiar jalnică în acest sector, întrucât cu aceste subvenţii oamenilor li se va îndulci puţin viaţa pentru moment, dar ce va urma mai departe – asta e problema principală. Prin urmare, ceea ce trebuie să facă autorităţile acum este să meargă pe restructurarea sistemului de asisenţă socială şi a celui de pensii şi să renunţe, până la urmă, la modalitatea de ajutor universal pe principiul „tuturor câte puţin”.

Europa Liberă: La acestea se adaugă se pare şi o altă problemă şi anume cea a îmbătrânirii populaţiei Republicii Moldova. Ultimele cercetări arată că tendinţele îngrijorătoare în acest sens se menţin. Şi atunci, cum poate fi reformat sistemul de asistentă socială, aşa încât să fie un sistem echitabil?

Iurie Gotişan: Numărul persoanelor care au atins vârta de pensionare sau care sunt incluse în sistemul de ajutor social creşte în fiecare an. Respectiv, acest lucru înseamnă o presiune dublă asupra bugetului, or, în actualele condiţii de piaţă, când sectorul productiv contribuie foarte puţin la haznaua statului din care ar putea fi achitate pensii şi tot felul de îndemnizaţii sociale, atunci situaţia este chiar critică, dacă nu dramatică. Şi dacă actualmente suntem în situaţia în care 1 angajat întreţine 3 pensionari, atunci peste 30-40 de ani un angajat va îtnreţine peste 5 pensionari.

Europa Liberă: Ce soluţii ar avea la îndemână autorităţile, în afară de eventuala majorare a vârsei de pensionare?

Iurie Gotişan: În primul rând, autorităţile trebuie să meargă hotărât pe calea reformării actualului sistem de pensii şi să creeze premise favorabile pentru funcţionarea sistemului privat de pensii, aşa încât acesta să meargă mână în mână cu sistemul public de pensii, fiindcă avem un sistem de pensii destul de arhaic şi nerestructurat, care înghite bani publici cu nemiluita, sistem despre restructurarea căruia se vorbeşte de ani de zile, dar practic nimic nu s-a făcut. În al doilea rând, cred că ar trebui să se meargă pe reformarea şi restructurarea sistemului public şi social, iarăşi, la fel de hrăpăreţ şi supra-dimensionat. Şi cred că va fi nevoie de o analiză, urmată de schimbarea sistemului de asistenţă socială, deoarece prin anumite ajustări şi alocarea de compensaţii şi îndemnizaţii problema nu va fi rezolvată.
XS
SM
MD
LG