Linkuri accesibilitate

Ziaristul traseist pe post de mentor


Cînd vorbesc despre traseismul ziaristic mă refer la aşa-numiţii lideri şi lideraşi de opinie, în număr de-a dreptul impresionant, care, după ce proslăvesc o anumită orientare politică schimbă brusc macazul...


Se ştie că ziariştilor nu le prea plac politicienii traseişti, acei protagonişti ai arenei politice care sar dintr-un partid în alt partid ca cioara din par în par. În ultimele două decenii, ziariştii au scris multe articole critice la adresa politicienilor dubioşi, care migrează dintr-o formaţiune în alta şi îmbrăţişează noi doctrine cu o lejeritate năucitoare.

Există însă traseism şi în tagma jurnaliştilor, un traseism care pare inofensiv în comparaţie cu traseismul politicienilor şi care, de aceea, e tratat cu mai multă indulgenţă şi înţelegere. La ce mă refer? Fireşte că nu la simpla trecere a jurnalistului de la un mass-medium la altul. Oricine dintre noi – ziariştii – îşi poate schimba locul de muncă. Unde mai pui că uneori eşti impus s-o faci din cauză că eşti disponibilizat sau pentru că mass-medium-ul la care lucrezi sucombă.

Cînd vorbesc despre traseismul ziaristic mă refer la aşa-numiţii lideri şi lideraşi de opinie, al căror număr la noi e de-a dreptul impresionant, la acei jurnalişti care, după ce proslăvesc o anumită orientare politică şi ne povăţuiesc într-un anume fel, schimbă brusc macazul în clipa în care se pomenesc la o altă tribună gazetărească.

Ieşind să vorbească la noua lor tribună, aceşti mentori şi deschizători de drumuri uită cu desăvîrşire de valorile pe care le-au împărtăşit sau pe care ni le-au inoculat anterior cu acribie. La noul lor loc de muncă, ei se pătrund brusc de alte adevăruri şi ideologii şi chiar îi critică pe foştii lor colegi, patroni şi idoli politici.

Metamorfoza asta halucinantă nu e parcă foarte supărătoare atunci cînd ziariştii traseişti – pe post de mentori – îşi mai presoară cenuşă în cap, cînd recunosc că au greşit anterior, îndemnîndu-ne să acţionăm într-un anume fel. Cînd însă aceşti mentori traseişti îmbrăţişează noul set de valori, fără să regrete cîtuşi de puţin apartenenţa lor la vechile valori, de multe ori total diferite de cele actuale, lucrurile iau o turnură dizgraţioasă, iar deruta publicului e mare. Păi, ce credibilitate bunăoară poate avea mentorul care, fără nici o explicaţie plauzibilă, începe brusc să critice partidul pe care anterior ni l-a ridicat în slăvi sau ziarul la care anterior a muncit?

Iar acest traseism jurnalistic a subminat mereu, în ultimele două decenii, încrederea oamenilor în mass-media, în capacitatea acesteia de a sluji interesele publicului larg.
XS
SM
MD
LG