Linkuri accesibilitate

Congresmeni americani critică administrația Obama pe tema Israelului


Vicepreședintele american Joe Biden la o întîlnire cu militari israelieni la Tel Aviv

John McCain: „să ne concentrăm asupra obiectivului, începerea convorbirilor israelo-palestiniene”


Reactia dura a administratiei Obama la anuntul Israelului ca va construi noi locuinte in teritorii ocupate a antrenat declaratii in Congres. Cum au reactionat membrii acestuia ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Membrii in Congres din ambele partide au criticat administratia Obama pentru reactia sa dura la anuntul israelian. Aceasta riposta vine intr-un moment in care Casa Alba are nevoie de fiecare vot in Congres, in incercarea de a adopta legea vizind reformarea sistemului medical. Criticii administratiei sustin ca reactia – si nu atit ceea ce a cauzat-o—risca sa deraieze relansarea procesului de pace israeliano-palestinian.

„Ar fi bine daca prietenii nostri din administratie si din alte parti si-ar refocaliza atentia asupra procesului de pace”—a spus senatorul republican John McCain. El a continuat, „Am avut o disputa cu israelienii. O disputa de familie si acum e momentul sa incetam si sa ne concentram asupra obiectivului, inceperea convorbirilor israelo-palestiniene”. Atit McCain cit si senatorul independent, Joseph Liberman au indemnat administratia sa domoleasca retorica pentru ca in caz contrar da apa la moara dusmanilor, aliati cu Iranul. „Sa incetam cearta de familie” – a spus Lieberman, continuind, „Nu e necesara. Este destructiva din perspectiva interesului nostru national”.

Cel putin alti opt membrii ai Congresului au exprimat temeri similare si probabil ca se vor adauga si altii dupa ce secretarul de stat, Hillary Clinton l-a admonestat telefonic pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu pentru anunt. „Este greu de imaginat cum un week-end intreg de condamnare a Israelului pentru o decizie urbanistica poate sa fie un pas pozitiv in directia pacii”—a spus senatorul republican de Kansas, Sam Brownback. El crede ca administratia ataca un aliat, cind ar trebui sa se concentreze asupra amenintarii nucleare iraniene.

Senatoarea Shelley Berkley din Nevada sustine ca administratia exagereaza cind spune ca decizia israeliana ii submineaza capacitatea de a media dialogul israeliano-palestinian. Pe fondul acestei, controverse trimisul special american, George Mitchell si-a aminat sosirea in zona, unde urmeaza sa poarte convorbiri separate cu lideri israelieni si palestinieni. Departamentul de Stat sustine ca inca asteapta raspunsul oficial al Israelului la criticile secretarului de stat, dar sustine ca angajamentul american pentru securitatea Israelului ramine neschimbat.
XS
SM
MD
LG