Linkuri accesibilitate

Mitropolia Basarabiei a prezentat Guvernului o nouă cerere de admitere în legalitate, a zecea la număr. Guvernul Braghiş încă nu a examinat în şedinţele sale această cerere.16 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Chestiunea Mitropoliei Basarabiei.

Dan Ionescu: În ciuda schimbărilor dese de Guvern din ultimii ani, chestiunea intrării în legalitate a Mitropoliei Basarabiei rămâne în continuare nesoluţionată. În aceste condiţii, apelul adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg ar putea clarifica lucrurile. Mai multe de la Radu Benea.

Mitropolia Basarabiei a prezentat astăzi Curţii Europene pentru Drepturile Omului un Memoriu pe marginea răspunsului Guvernului de la Chişinău la petiţia, prin care Mitropolia Basarabiei a atacat în justiţia europeană statul Republica Moldova. Memoriul, prezentat de avocatul Mitropoliei Basarabiei de la Londra, John Warwick Montgomery, la care a lucrat o echipă numeroasă de avocaţi a unor barouri din Statele Unite al Americii, Marea Britanie şi Franţa, conţine, în opinia reprezentanţilor Mitropoliei, probe concludente privind, ceea ce au numit, discriminarea şi persecutarea credicioşilor asociaţi în cadrul acesteea, precum şi contraargumente la motivaţiile Guvernului de la Chişinău de a nu o admite în legalitate.

Conform Regulamentului Curţii Europene pentru Drepturile Omului, prin depunerea acestui Memoriu, a fost încheiată penultima etapă, înaintea unei decizii finale a Înaltei instanţe de la Strasbourg, Curtea urmând să se pronunţe, începând cu ziua de mîine, asupra admisibilităţii pe fond a cererii Mitropoliei Basarabiei.
Reamintim, că cererea Mitropoliei Basarabiei a fost adresată Curţii Europene la 3 iunie 1998. După înregistrarea ei cu titlu definitiv la 26 ianuarie 1999, Guvernul Sturza a fost sesizat oficial de către Curtea Europeană, în noiembrie anul trecut, asupra existenţei dosarului Mitropolia Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor contra Republicii Moldova.

În legătură cu evenimentul de astăzi, deputatul creştin-democrat, Vlad Cubreacov, reprezentant al Mitropoliei Basarabiei, a declarat unui grup de jurnalişti: „Din păcate, Guvernul Republicii Moldova, în loc să prefere, aşa cum a recomandat Procuratura generală a Republicii Moldova sau Comisia parlamentară pentru drepturile omului, o cale amiabilă de soluţionare a diferendumului civil, existent între autorităţile centrale de stat şi Mitropolia Basarabiei, a preferat să se confrunte în instanţa internaţională, asumându-şi responsabilitatea deplină pentru tratamentul, pe care ni-l aplică. Noi suntem încrezători şi considerăm că înalta Curte Europeană se va prevala de toate precedentele din experienţa sa. Există mai multe cazuri la Curtea Europeană, practic sunt cazuri identice cu cel al Mitropoliei Basarabiei şi deciziile în aceste cazuri au fost, fără excepţie, în favoarea bisericilor petiţionare.”

Vom adăuga, că acum o săptămână Mitropolia Basarabiei a prezentat Guvernului o nouă cerere de admitere în legalitate, a zecea la număr. Guvernul Braghiş încă nu a examinat în şedinţele sale această cerere. Însă Mitropolia Basarabiei a primit un răspuns din partea viceprim-ministrului Lidia Guţu, prin care i se comunică faptul, că Mitropolia Basarabiei este doar o biserică şi nu o religie, iar Guvernul se ocupă doar de chestiuni, care ar privi religiile.

În legătură cu aceasta, Vlad Cubreacov a menţionat: „Noi nu ne-am descurajat prin primirea acestui răspuns şi acum vom iniţia demersuri pe plan intern, în ceea ce priveşte sesizarea unor autorităţi competente, cum ar fi Procuratura generală, care, spre onoarea acestei instituţii, s-a pronunţat în favoarea Mitropoliei Basarabiei.”

Potrivit legislaţiei în vigoare, a relevat Cubreacov, Procuratura generală este în drept să sesizeze oficial autoritatea, care se face vinovată de violarea drepturilor omului, în cazul de faţă Guvernul, şi să insiste asupra lichidării acestei încălcări. Pe de altă parte, a adăugat el, Procuratura generală ar putea iniţia un recurs extraordinar împotriva Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova, care a fost defavorabilă Mitropoliei Basarabiei şi prin care au fost anulate toate celelalte hotărâri ale instanţelor inferioare, favorabile Mitropoliei Basarabiei.

Din Chişinău, Radu Benea, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG