Linkuri accesibilitate

Consultări la Cotroceni privind modificarea Constituției


Traian Băsescu
Traian Băsescu

PDL și „independenții” susțin ideea desființării Senatului

Presedintele Traian Basescu i-a invitat la discutii pe reprezentantii partidelor parlamentare pentru a vedea in ce directie se poate face modificarea constitutiei si care sint limitele de negociere pe le impun liderii politici. Dezbaterea despre schimbarile constitutionale trebuie urgentata in Romania, dupa referendumul care a avut loc la sfirsitul anului trecut, referendum prin care romanii au votat cu o majoritate zdrobitoare desfiintarea uneia din cele doua camere parlamentare si reducerea numarului de parlamentari la 300 din totalul de 471.

Liberalii si socialistii au venit la Palatul Cotroceni, sediul presedintiei Romane, doar pentru a bifa intilnirea, insa au plecat dupa citeva minute, dupa ce i-au reprosat presedintelui ca prin invitarea grupului independentilor la consultari, seful statului ii valideaza pe parlamentarii traseisti. Este vorba despre un grup de 30 de parlamentari deveniti independenti, dupa ce si-au parasit partidele care i-au propulsat in legislativ. Acest grup de independenti care creste de la o saptamina la alta, devine vital pentru democrat-liberalii aflati la putere, fiindca fara ei nu poate incepe nici revizuirea constitutiei si nici modificarea legilor organice.

De altfel dupa consultarile care au avut loc la Presedintie, doar independentii si democrat-liberalii au declarat ca sint de acord cu desfiintarea senatului, in vreme ce socialistii si liberalii, desi n-au vrut sa discute cu presedintele, au explicat ca nu sint de acord cu renuntarea la bicameralism. Nici formatiunea care reprezinta minoritatea maghiara si care se afla la guvernare, alaturi de independenti si democrat-liberali, nu este de acord cu transformarea parlamentului din bicameral in unicameral.

Presedintele roman a declarat astazi ca obiectivul sau este realizarea unui consens privind modernizarea statului si ca nu are nicio miza personala in modificarea Constitutiei, cu atit mai mult cu cit schimbarile ar urma sa intre in vigoare cu urmatorul mandat. Dincolo de desfiintarea senatului noua constitutie ar trebui sa clarifice si punctele vulnerabile ale actualei legi fundamentale, care de pilda nu are nici un fel de mecanisme care sa scoata tara dintr-o criza de guvern.

In orice caz dupa prima consultare cu liderii politici, presedintele roman nu a obtinut consensul necesar, dar proiectul sau de modernizare este pe termen mediu, astfel incit e posibil ca in urmatorii patru ani sa gaseasca modalitatile pentru a pune in practica referendumul prin care romanii au votat pentru Parlament unicameral.
XS
SM
MD
LG