Linkuri accesibilitate

„Rusia Unită” nu mai obține rezultatele electorale zdrobitoare de altă dată


Susținători ai partidului Rusia Unită
Susținători ai partidului Rusia Unită

Rezultate de peste 50% doar în patru din cele opt regiuni în care s-au desfășurat alegeri pentru consiile locale

Partidul de guvernare Rusia Unită a obţinut marea majoritate a mandatelor disputate duminică în cadrul alegerilor regionale şi locale parţiale. Dar, în procente de voturi, sprijinul pentru partidul premierului Vladimir Putin a scăzut faţă de alegerile similare din octombrie trecut, iar toate partidele reprezentate în Duma de Stat de la Moscova au obţinut de data aceasta locuri în consiliile regionale nou alese.

Rusia Unită a obţinut peste 50 la sută din voturi numai în patru regiuni din cele opt unde au fost alese consiliile regionale. Dar preşedintele executiv al partidului de guvernare, Boris Grîzlov vede partea plină a paharului şi anume că Rusia Unită a obţinut per total marea majoritate a mandatelor. Grîzlov spune că numărul mandatelor câştigate de partidul său din toate cele disputate la alegerile de duminică se ridică la 68 la sută, rezultatul fiind mai bun decât la alegerile din octombrie sau martie anul trecut.

Dar în unele regiuni concrete, ca procente de voturi, Rusia Unită a pierdut teren. Cel mai prost rezultat este cel din regiunea Sverdlovsk, 42 la sută şi cel din Republica Altai, 43 la sută.

Rusia Unită a pierdut şi în alegerile pentru funcţiile de primari, desfăşurate concomitent cu cele pentru consiliile regionale. În Extremul Orient rus, candidatul Partidului Comunist a câştigat postul de primar al oraşului Irkuţk cu 62 la sută. Într-un alt oraş din aceeaşi regiune, candidatul la primărie al Rusiei Unite a obţinut numai 20 la sută din voturi, faţă de 72 la sută cât a luat candidatul partidului O Rusie Justă.

În octombrie trecut, partidul premierului Vladimir Putin câştigase mai mult de jumătate din voturi în toate regiunile unde avuseseră loc alegeri regionale. Atunci, celelalte partide din Duma de Stat au părăsit în semn de protest lucrările parlamentului de la Moscova, spunînd că alegerile au fost manipulate. Duminică, au obţinut locuri în consiliile regionale disputate toate aşa numitele partide „oficiale”, care au anunţat, de data aceasta că sunt mulţumite. După Rusia Unită, pe locul doi s-a clasat Partidul Comunist, cu o medie de 20 la sută, iar pe locurile trei şi patru – Partidul Liberal Democrat de extremă dreapta şi Partidul O Rusie Justă cu aproximativ 15 la sută fiecare.

Alegerile au avut loc pe fundalul unei serii de proteste în oraşele ruseşti faţă de scăderea nivelului de trai, creşterea preţurilor la întreţinere şi a şomajului. Cotidianul „Kommersant” citează un politician anonim din Rusia Unită spunînd că rezultatele de ieri arată ca un vot de protest.

Dar Rusia Unită îşi menţine controlul. Campania electorală a fost criticată de observatorii independenţi pentru că ar fi fost deosebit de agresivă. Rusia Unită a convins autorităţile electorale locale să scoată numeroşi candidaţi din cursă sub diferite motive, câştigînd şi de pe urma unor modificări în legislaţia electorală care oferă primului partid avantaje la redistribuirea mandatelor.

Lilya Shibanova, directorul organizaţiei independente Golos specializată în monitorizarea alegerilor, spune că au avut loc numeroase încălcări electorale, inclusiv în alegerile municipale de la Yekaterinburg. Shibanova spune că au avut loc încălcări în masă ca transportarea alegătorilor cu autobuze speciale la secţiile de vot, unele secţii au fost deschise în spaţii comerciale, alegătorii primind cadouri în timpul votării, iar procentul votului în absenţă la Yekaterinburg a fost deosebit de mare.

Shibanova mai spune că, în timp ce numărul partidelor politice în Rusia scade, partidului liberal Yabloko, de exemplu, nu i s-a permis să concureze în regiunile Sverdlovsk şi Kaluga, scade şi numărul observatorilor electorali: „Dacă în trecut în fiecare secţie de vot se aflau câte 10-12 observatori, acum este bine dacă există măcar trei. Pe măsură ce competiţia politică scade, scade şi monitorizarea publică a scrutinelor”.

Prezenţa la urne a fost duminică de 42.6 la sută. Aceste alegeri regionale şi locale parţiale au fost ultimele importante înaintea celor pentru Duma de Stat aşteptate în decembrie 2011 şi celor prezidenţiale din martie 2012.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG