Linkuri accesibilitate

Israelul a respins cererea americană de înghețare a construcției de așezări evreiești, oferind în schimb o sistare limitată, care exclude Ierusalimul.


Comentatori politici continua sa se refere la starea raporturilor israeliano-americane dupa ce, saptamina trecuta, vice-presedintele Biden a fost intimpinat in Israel cu vestea ca noi locuinte vor fi construite, in asezari evreiesti din teritorii ocupate. Ce semnificatii are acest impas ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Anuntul ca Israelul va construi 1,600 de locuinte in Estul Ierusalimului a generat o condamnare din parte vice-presedintelui Biden si critici aspre ale secretarului de stat, Hillary Clinton. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a spus ca el insusi nu a stiut de anunt, punindu-l pe seama elementelor religioase ultra-conservatoare din guvernul sau de coalitie. Pe de alta parte, autorii anuntului par sa fi contat si pe faptul ca presedintele Barack Obama nu ar avea interesul sa antagonizeze baza de suport pentru Israel din Statele Unite si este si ocupat cu probleme interne.

Unii analisti, intre care David Miller, de la Institutul Wilson, cred ca Obama ar trebui sa dea uitarii aceasta cea mai recenta controversa doar pentru ca problema Ierusalimului rasaritean este prea delicata pentru a fi abordata acum. Numai ca anuntul pune in discutie credibilitatea Statelor Unite in regiune. „Puteri mai mici spun nu unor puteri mai mari, fara sa plateasca si fara sa sufere consecinte. Ii afecteaza credibilitatea” – a declarat Miller, referindu-se la pozitia in care e pus acum Obama.

In noile conditii, negocierile indirecte de invecinare, israeliano-palestiniene, care au fost anuntate sint puse sub semnul intrebarii. Ministrul israelian de interne, al carui minister a facut anuntul, si-a cerut scuze pentru momentul ales, dar nu si pentru contructia de noi locuinte, in sine. „Data viitoare—a spus el—voi tine cont de momentul politic”.

Daniel Levy, de la New America Foundation, spune ca daca Netanyahu nu a stiut asta ridica semne de intrebare cu privire la structurile de putere din Israel. Levy mai arata ca pentru premier este mai usor sa antagonizeze Statele Unite decit sa o faca cu baza de sprijin pentru asezarile evreiesti, din Israel. „Pina acum nu a vazut ca antagonizind America exista consecinte”—a spus Levy, fost membru marcant al Partidului Muncii din Israel.

Obama este privit cu scepticism in Israel inca din campania electorala si faptul ca nu a vizitat acea tara, desi s-a aflat in zona, nu contribuie la modificarea acestei perceptii. Israelul a respins cererea americana de inghetare a constructiei de asezari evreiesti, oferind in schimb o sistare limitata, care exclude Ierusalimul. Palestinieni si arabi in general sugereaza ca maniera in care Statele Unite raspund la gestul provocator israelian este un indiciu al credibilitatii americane in regiune. Levy crede ca administratia Obama ar trebui sa foloseasca acest moment, nu pentru a se retrage in defensiva, ci pentru a cere partilor un acord grabnic cu privire la fundamentala chestiune a viitoarelor frontiere.
XS
SM
MD
LG