Linkuri accesibilitate

15.03 - Chișinău: Interviu la Washington cu ministrul de externe Nicolae Tăbăcaru


Departamentul de Stat, Washington
Departamentul de Stat, Washington

Agenda convorbirilor cu Strobe Talbott, adjunctul Secretarului de Stat american.


15 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Interviu la Washington cu ministrul de externe Nicolae Tăbăcaru.

Dan Ionescu: Astăzi ministrul de externe, Nicolae Tăbăcaru, şi-a continuat vizita de lucru în Statele Unite, vizită pe care a început-o în seara zilei de sîmbătă, 11 martie. Punct de maxim interes al zilei şi al vizitei l-a constituit întâlnirea cu adjunctul Secretarului de stat al Statelor Unite, Strobe Talbott. Cu puţin înainte de întrevedere, domnul Tăbăcaru a făcut următoarele declaraţii corespondentului nostru la Washington, Sorin Păsărin:

Nicolae Tăbăcaru: „Este o întrevedere centrală cu Strobe Talbott. Posibil chiar că va veni pentru puţin timp şi Madeleine Albright, să am posibilitatea să schimb câteva vorbe. Sigur, că toate aceste probleme vor fi discutate cu Strobe Talbott. În primul rând problemele ce ţin de extinderea dialogului politic între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii.

Mă refer, în primul rând, la schimbul de vizite, atât din partea Statelor Unite în Republica Moldova, cât şi vizita preşedintelui Republicii Moldova în Statele Unite, vom discuta această problemă. Sigur, că ne vom referi şi la mersul, adică perioada post-Istanbul, cum se implementează deciziile de la Istanbul, referitor la retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova şi mersul negocierilor în jurul statutului Transnistriei. Şi, la fel, problemele, cum v-am spus: cu asistenţa tehnică, cu posibilităţile atragerii investiţiilor americane în economia Republicii Moldova.”

A declarat ministrul de externe Tăbăcaru. Vizita sa în Statele Unite a început duminică în Statul Virginia, unde s-a întâlnit în Richmond cu oficialităţi locale şi a discutat posibilităţile unor colaborări şi legături de afaceri cu acest stat. Luni şi marţi ministrul de externe moldovean s-a întâlnit cu oficialităţi şi oameni de afaceri americani. Printre aceştea se numără William Taylor, coordonatorul asistenţei Statelor Unite pentru noile state independente, Benjamin Gierman, preşedintele Comitetului de relaţii externe al Camerei Congresului Statelor Unite şi congressmanul Joe Pitts, viitorul şef al grupului interparlamentar Statele Unite-Moldova.

Ministrul Tăbăcarul este însoţit în vizita sa de o delegaţie formată de reprezentanţi din Ministerul Agriculturii şi al Privatizării, precum şi directorii societăţii pe acţiuni Moldtelecom. Această delegaţie doreşte să facă cunoscute în Statele Unite oportunităţile de afaceri din Moldova. La Chişinău autorităţile din Moldova aşteaptă cu interes investitorii străini, în special pe cei americani. Aceştea, însă, se lasă aşteptaţi, cu toate că, aşa cum declară Tăbăcaru, cadrul juridic care le stă la dispoziţie este foarte bun.

Nicolae Tăbăcaru: „Noi propunem investitorilor americani să participe la privatizare, să exploreze cât mai eficient posibilităţile, care există acum. Sigur, că vorbim despre cadrul juridic existent pentru investitorii străini. Noi considerăm, că avem un cadru juridic foarte bun şi nu este numai opinia mea, sau a autorităţilor moldoveneşti, dar este opinia mai multor structuri internaţionale, care au făcut un studiu asupra Legii cu privire la investiţiile străine.”

O altă temă discutată la Washington de ministrul de externe moldovean cu oficialii americani a fost cursul negocierilor asupra statutului Transnistriei. Întrebat dacă Statele Unite se vor implica mai mult în medierea situaţiei, ministrul Tăbăcaru a spus:

Nicolae Tăbăcaru
: „Statele Unite deja participă la acest proces, fiind membru al OSCE. Dar vreau să vă mai spun încă ceva. Zilele trecute, nu demult, trimisul special al Departamentului de stat care se ocupă cu problemele de conflict din spaţiul ex-sovietic, Kevin Kavanagh, a vizitat Republica Moldova şi a avut chiar şi o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, unde a încercat să discute posibilităţile. Prin această modalitate, eu cred, că este o implicare şi o încercare de a contribui la acest proces.”

Ministrul îşi va încheia vizita în Statul Pennsylvania, unde se va întâlni cu membri ai comunităţii moldovene din Philadelphia, precum şi cu alţi oficiali şi oameni de afaceri din acest stat.

Pentru Radio Europa Liberă, Sorin Păsărin, Washington.
XS
SM
MD
LG