Linkuri accesibilitate

15.03 - București: Ultima redută, utilităţile publice


Liderii regiilor autonome in domeniu vor păstrarea actualelor monopoluri, care asigură perpetuarea privilegiilor, mai ales financiare.


15 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea, comentator: Ion Bogdan Lefter)

Ultima redută, utilităţile publice.”

În umbra scandalurilor politice şi în indiferenta opiniei publice, s-a discutat strategia de dezvoltare a ţării pe termen mediu – discuţii la care au apărut divergenţe serioase, remarcă I.Bogdan Lefter. Marul discordiei: privatizarea utilităţilor publice.

Strategia pe termen mediu a fost ceruta de Comisia europeană, ca bază de discuţie. Fără ea, România nu se poate aştepta la asistenţa europeană, în anii până la aderarea la Uniunea europeană.

„Tehnocrat, obişnuit cu bunele maniere din spaţiul occidental, unde nu-ţi poţi câştiga credibilitatea dacă nu respecţi riguros promisiunile şi termenele asupra cărora ai convenit în prealabil, primul ministru Mugur Isărescu ştie că depunerea documentului la Bruxelles este un prim pas obligatoriu, fără de care nu se pot face mutările următoare”.

Numai că strategia pe termen mediu are nevoie de „consensualitate” – remarcă I.Bogdan Lefter. Comisia europeană a cerut o largă susţinere socio-politică internă. În special din partea opoziţiei şi a sindicatelor. Revenind la negocierile concrete, sindicatele sunt cele care s-au opus privatizării utilităţilor publice. Sindicatele cer amânarea cu 10 ani a acestei privatizări. „Demonopolizarea serviciilor de genul alimentării cu electricitate, gaze sau căldură şi trecerea astfel la un mediu concurenţial în materie se numără printre condiţiile obligatorii ale instituţiilor occidentale”.

Liderii regiilor autonome in domeniu vor păstrarea actualelor monopoluri, care asigură perpetuarea privilegiilor, mai ales financiare. Sindicatele vor să-şi păstreze masa de manevră a angajaţilor.

„Bătălia se duce pe ruinele economiei centralizate. Pentru Sidex Galaţi, Tractorul şi Roman Braşov şi restul mamuţilor industriali sunt în aplicare planuri de restructurare, vânzare sau lichidare. ... Regiile au rămas ultima redută.”
XS
SM
MD
LG