Linkuri accesibilitate

Intensificarea dialogului și cooperării moldo-americane


Asif J. Chaudhry, ambasadorul american la Chișinău
Asif J. Chaudhry, ambasadorul american la Chișinău

Ambasadorul Asif J. Chaudhry despre programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului și hotărîrea Statelor Unite de a determina reluarea negocierilor de reglementare transnistreană în format 5+2

Astăzi oaspetele meu este ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Asif J. Chaudhry, chiar dacă interviul l-am realizat la reşedinţa domniei sale. Vă puteţi convinge, urmărind un fragment din versiunea video al acestui interviu pe pagina noastră de internet. Întrucât spaţiul emisiunii duminicale este mai permisiv, în comparaţie cu emisiunile cotidiene, m-am gândit să vă ofer posibilitatea să auziţi în întregime răspunsurile ambasadorului la întrebările Europei Libere, fără a suprapune traducerea, aşa cum obişnuim. Astfel, veţi putea lua aminte nu doar de fondul factologic, invocat de şeful Misiunii diplomatice americane, dar şi de intonaţia, lexicul, altfel zis - de argumentele emoţionale, ce contează foarte mult atunci, când e vorba de discursul unui diplomat, meserie, despre care se spune, că, prin definiţie, nu ar avea dreptul la emoţii exteriorizate. Musafirul ediţiei de astăzi a emisiunii Punct şi de la capăt este ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Asif Chaudhry.

Ambasadorul Chaudhry despre programul MCC
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:18 0:00


Europa Liberă: Domnule ambasador, ce anume ar trebui să probeze existenţa unei relaţii speciale de parteneriat între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii? Relaţie, pe care şi-o doreşte Chişinăul şi o încuviinţează Washingtonul.

Asif J. Chaudhry
Asif J. Chaudhry
: „În primul rând, vreau să vă mulţumesc foarte mult pentru oportunitatea de a avea acest interviu. Şi pentru întrebarea foarte bună, care ne-aţi oferit-o. In acest moment, noi avem relaţii foarte bune cu Republica Moldova şi aceasta este demonstrat de ultimele evoluţii. Nu demult, domnul prim-ministru a avut o vizită la Washington. Acolo a avut întâlniri cu vicepreşedintele, cu secretarul de stat, a avut o serie de întâlniri. Dar nu este ideea că a avut doar întâlniri. Au fost nişte rezultate foarte specifice.

În primul rând, a fost adoptată o Declaraţie comună, dintre Secretarul de stat şi ministrul de externe Leancă. În această Declaraţie a fost stipulat foarte clar, că guvernele noastre intenţionează să intensifice dialogul şi cooperarea în mai multe domenii. Unul din domeniile, în care noi dorim să intensificăm cooperarea şi dialogul, este că noi vom continua să susţinem avansarea instituţiilor democratice în Republica Moldova.

Vreau să vă spun, că pentru Moldova este foarte important ca reformele economice şi dezvoltarea economică să meargă înainte. Deci, noi vom continua să susţinem Moldova în aceste domenii. Cu toate acestea, noi avem şi domenii, ca contactele dintre oameni şi cooperarea din sistemul de apărare. Şi, de asemenea, atribuim Moldovei o pregătire mai bună în cazuri de urgenţe. Şi, desigur, sunt şi alte aspecte, în care noi dorim foarte mult să îmbunătăţim relaţia noastră.

Vreau să vă spun, că înafară de semnarea acestei Declaraţii, guvernele noastre au semnat un Acord, care este foarte important pentru Moldova şi anume Programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului. Acest Acord prevede asistenţă în valoare de 262 milioane de dolari, ceea ce este semnificativ, din punctul meu de vedere.

Un alt succes, care noi l-am obţinut pe parcursul acestei vizite, a fost intensificarea dialogului dintre oameni şi anume reînnoirea unui acord, ce ţine de cooperarea cu statul Carolinei de Nord. Acest acord bilateral eu îl consider foarte important. Deci, ca să facem o concluzie – atât acest acord dintre ţara Moldovei şi Carolina de Nord, Programul Compact şi alte acorduri, care au fost semnate, toate acestea, din punctul meu de vedere, indică foarte clar, că avem o relaţie specială de cooperare. Acesta nu este doar un acord verbal, sunt nişte angajamente şi relaţii foarte specifice.”

Europa Liberă: Aş vrea să stăruim asupra ajutorului financiar pentru Republica Moldova. Ce ţinte anume ar trebui să urmărească această asistenţă şi cum se vor asigura finanţatorii, că mijloacele financiare vor ajunge exact acolo, unde trebuie şi nimeni nu va îndrăzni să mai ciupească din ele, între ghilimele, cum s-ar putea întâmpla într-o ţară cu o reputaţie nu prea bună la capitolul corupţie?

Asif J. Chaudhry
Asif J. Chaudhry
: „Într-adevăr, aţi accentuat, corupţia este o chestiune în Republica Moldova. Este bine că recunoaştem, că aceasta este o problemă şi Guvernul Statelor Unite cooperează de o bună vreme cu Guvernul Moldovei pentru a îmbunătăţi situaţia la acest capitol.

Dar dacă vrem să descriem foarte succint şi foarte clar scopul acestui program, după cum au descris-o şi organizatorii, fondatorii acestui program, acesta este un proiect, care este menit să reducă sărăcia prin dezvoltarea economică. Noi am încercat să ne gândim: cum ar fi posibil de atins aceste obiective şi anume de redus sărăcia, prin intermediul dezvoltării economice.

După ce s-a discutat şi s-a investigat foarte multe lucruri, s-a ajuns la un acord comun, că aceasta poate fi atins prin implementarea a două proiecte şi anume - reabilitarea drumurilor, ce ţine într-adevăr de infrastructură şi al doilea component este sistemele de irigare, ceea ce este foarte important pentru Moldova.

O cantitate foarte semnificativă din cele 262 milioane de dolari, care vor fi oferiţi Moldovei, 133 de milioane vor fi destinaţi construcţiei drumurilor şi anume porţiunii de drum, care duce spre Nord, spre Ucraina. În conformitate cu studiile de fezabilitate, care au avut loc, MSS a determinat că de acest proiect vor beneficia cel puţin 78 de mii de familii pe parcursul acestui drum.

Al doilea component al acestui proiect ţine de agricultură şi noi ştim, că aceasta este de o importanţă extraordinară pentru Moldova, deoarece este estimat deja că 18 procente din Produsul Intern Brut al Moldovei vine din agricultură. Sunt câteva aspecte cu privire la acest component. În primul rând, îmbunătăţirea sistemelor de irigare prin repararea a 11 sisteme de irigare, care au fost deteriorate cu timpul. De aceasta va beneficia 15 mii 500 de hectare, ceea ce este foarte mult pentru Moldova.

Şi este demonstrat, prin cercetări şi dovezi specifice, ca rezultat al faptului, că va fi utilizată o irigare mai performantă, veniturile şi profitabilitatea în agricultură, în acest domeniu va fi mărită cu 200 până la 500 de procente, ceea ce este destul de mult. Aceasta va afecta producţia în agricultură, dar va afecta şi întreg procesul, până la vânzarea acestor produse. Aceasta înseamnă: producerea, procesarea, şi, până la sfârşit, va afecta şi cumpărătorii finali. Eu cred, că va avea un impact benefic asupra marketing-ului.

Şi să nu excludem şi faptul că investitorii vor dori să atragă atenţia mai mult acestui sector. Un aspect de neignorat este şi timpul perfect, în care se acordă această asistenţă financiară. Şi anume, când ţara se confruntă cu dificultăţi economice. Vreau să vă spun, că acest proiect este considerat ca un stimulent pentru a investi bani în economie, de a crea locuri de muncă noi, deci, la general: de a crea oportunităţi economice. Ca să răspund la ultima parte a întrebării Dvs: noi am pus de o parte 23,5 milioane de dolari. Aceşti bani vor fi direcţionaţi spre administrarea şi monitorizarea proiectului.

În afară de aceasta, 3,5 milioane de dolari vor fi dedicaţi evaluării şi monitorizării tuturor aspectelor, ca să ne asigurăm, că nimic nu mege într-o direcţie greşită. Într-adevăr, în afară de a cheltui aceşti bani, noi avem un interes personal în succesul acestui proiect. Deci, experţi americani vor sta la noi în Ambasadă, vor lucra în cadrul Ambasadei şi vor coopera cu entităţile moldoveneşti, care implementează acest proiect, ca să se asigure, că toţi banii sunt cheltuiţi adecvat. Primul ministru al Republicii Moldova, de fapt, a făcut un angajament public, dar şi un angajament privat către noi anume, că toate resursele destinate acestui proiect vor fi direcţionate adecvat şi că nici un bănuţ nu va merge în alt scop. Deci, ca să concluzionez: vom coopera foarte îndeaproape cu partea moldovenească, ca să monitorizăm fiecare stadiu şi etapă din acest proiect.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, ce idei inovatoare au diplomaţii Statelor Unite al Americii, care îndeplinesc misiunea de observatori în procesul de reglementare transnistreană?


Asif J. Chaudhry
Asif J. Chaudhry
: „Sunt sigur că înţelegeţi şi Dvs că acesta este un proces foarte complicat, cel puţin din motivul, că este un conflict de lungă durată, deja este de 18 ani. Şi pe parcursul anilor, desigur, că multe idei au fost puse pe masa de negocieri, au fost discutate în cadrul formatului de negocieri internaţional, care este 5+2. Ceea ce cu adevărat poate că va face o diferenţă, este dorinţa politică, în primul rând, de a ajunge la masa de negocieri.

În al doilea rând - pentru a purta negocierile de bună credință. Şi în al treilea rând – dorinţa de a ajunge la un acord foarte specific. Vrem ca să se înţeleagă, că trebuie ca să fie un asemenea acord, care să fie acceptat de toate părţile şi să fie susţinut de toate părţile. Dar ceea ce trebuie să fie cel mai important, este că acest acord trebuie să păstreze suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.

Dar ceea ce s-a întâmplat în ultimii 2-3 ani, într-adevăr eu consider, că este, într-un fel exact ceea ce spuneţi Dvs – o abordare creativă, inovatoare. Ceea ce vreau să spun eu este, că la acest moment noi ne uităm la acest conflict, să zic aşa, în două formate. În primul rând, pentru a ajunge la rezultatul de a avea o relaţie mai bună dintre oameni, dintre cele două maluri, şi anume sporirea încrederii, implementarea unor măsuri de sporire a încrederii. Eu cred că aceasta deja a dat unele rezultate, cu privire la crearea unei atmosfere pozitive şi aceasta eu sper că va duce la reînnoirea negocierilor.

Dar trebuie să fim atenţi, ca să nu credem, că aceste măsuri de sporire a încrederii dintre cele două maluri sunt un scop în sine. Noi trebuie să vedem aceste măsuri ca un proces, spre a ajunge la procesul de negocieri 5+2. Deci, în ultimul timp, şi Statele Unite şi alţi parteneri, noi suntem determinaţi să presăm să ajungem la negocieri anume în acest format. În ultimul timp, desigur, au avut loc multe întâlniri neformale, dar la acest moment noi vrem să ajungem la nişte negocieri formale, pentru a avea un rezultat final.”

Europa Liberă: După întrevederea diplomaţilor occidentali cu premierul Vladimir Filat, ce credeţi despre şansele de depăşire a crizei, pe care o traversează Republica Moldova şi ce ar trebui să facă Alianţa, ca să beneficieze în continuare de sprijinul moral, în primul rănd, al partenerilor internaţionali?

Asif J. Chaudhry: „Într-adevăr, întrebarea este destul de relevantă şi actuală, dar ideea este că răspunsul, de fapt, ar trebui să vină de la părţile, care sunt implicate în acest proces. Acesta este un proces, care a implicat în trecut şi implică acum o cooperare şi un dialog intensiv, desigur, între partidele, forţele politice, care sunt în Republica Moldova. Ei, desigur, trebuie să ia în considerare toate aspectele ce ţin de acest domeniu, ce ţin de constituţionalitate, de legalitate şi alte chestiuni.

Depinde şi este chestiunea prioritară a conducerii Moldovei de a discuta şi de a decide ce acţiuni vor lua după aceasta. Dar ca ei să aibă în continuare suportul nostru moral, ei trebuie să se ţină de supremaţia legii şi ar trebui să întreprindă orice acţiune, care este în conformitate cu Constituţia şi legislaţia Moldovei.

Într-adevăr Moldova trebuie să aibă un dialog continuu cu Comisia de la Veneţia şi, într-adevăr, ei trebuie să discute între ei, dar trebuie să discute şi cu experţii de la Comisia de la Veneţia. Trebuie să discute cu ei pentru a ajunge la o înţelegere finală, să fie acceptată de toţi. Dar, foarte important, poate cel mai important, să fie acceptabilă şi de experţii internaţionali, inclusiv experţii Comisiei de la Veneţia, pentru ca aceste acţiuni să aibă legitimitate. Eu nu sunt un expert în dreptul constituţional şi de aceea nu mă voi opri la detalii. Voi spune doar, că trebuie să fie un dialog în societate şi între experţi. Cel mai important - trebuie să fie respectată supremaţia legii şi legislaţia.”

Europa Liberă: Thank you very much.

Asif Chaudhry: „Thank you.”

Vasile Botnaru: Doamnelor şi domnilor, am ajuns la punctul final al emisiunii de astăzi, la care au participat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Asif Chaudhry.
XS
SM
MD
LG