Linkuri accesibilitate

14.03 - Chișinău: Acordul de colaborare parlamentară semnat la Tiraspol.


Părţile se angajează să găsească o soluţie conformă normelor internaţionale pentru participarea deputaţilor în sovietul suprem transnistrean la lucrările forumurilor de cooperare interparlamentară, alături de deputaţii în Legislativul Republicii Moldova.

14 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Acordul de colaborare parlamentară semnat la Tiraspol.

Dan Ionescu: Astăzi agenţia rusă de ştiri ITAR-TASS citează o sursă de la Ministerul ucrainean de externe, potrivit căreia, la Kiev urmează să aibă loc o întrunire internaţională, dedicată soluţionării diferendumului transnistrean. Întâlnirea este planificată să se ţină între 20 şi 24 martie. La ea urmează să participe oficialităţi şi grupuri de experţi din Republica Moldova, regiunea transnistreană, Rusia, Ucraina şi alte state membre în Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Se aşteaptă ca forumul, care este organizat sub auspiciile Ministerului de Externe al Ucrainei, să facă recomandări pe tema definirii statutului Transnistriei şi a mecanismelor, menite să asigure aplicarea acestuia în practică. Tot despre statutul Transnistriei a fost vorba şi la întâlnirea de astăzi de la Tiraspol, dintre delegaţiile legislativelor Republicii Moldova şi auto-proclamatei republici moldoveneşti nistrene. Mai multe de la Eleonora Lisnic.

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, şi preşedintele organului legislativ transnistrean, Grigore Maracuţa, au semnat astăzi, la Tiraspol, un Acord privind cooperarea dintre Legislativul Republicii Moldova şi sovietul suprem al republicii transnistrene autoproclamate. Documentul a fost semnat în finalul unei întâlniri la masa tratativelor, dintre o delegaţie parlamentară reprezentativă de la Chişinău, în număr de 11 persoane, şi o delegaţie a sovietului suprem.

Unul din scopurile întâlnirii, prima de acest fel, a fost instituirea controlului celor două organe legislative asupra negocierilor, purtate de grupurile de experţi, abilitate cu elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană. Acest obiectiv este menţionat separat în unul dintre cele 11 articole ale acordului semnat. Alte puncte ale documentului stabilesc, că părţile se vor întâlni periodic pentru a conveni liniile generale ale procesului legislativ, vor organiza în comun seminare şi conferinţe, vor efectua schimburi de date statistice şi de informaţii de alt ordin, necesare în procesul de elaborare a legilor.

Părţile se angajează să găsească o soluţie conformă normelor internaţionale, care ar face posibilă participarea deputaţilor în sovietul suprem transnistrean la lucrările forumurilor de cooperare interparlamentară, alături de deputaţii în Legislativul Republicii Moldova. În acelaşi acord se convine asupra creării unui sistem de telecomunicaţii, care ar asigura o legătură directă şi operativă între Parlamentul Republicii Moldova şi sovietul suprem de la Tiraspol.

La întâlnirea de la Tiraspol au asistat ambasadorul Federaţiei Ruse, Pavel Petrovschi, ambasadorul Ucrainei, Ivan Gnatişin, şi şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill. În debutul şedinţei, delegaţiile au audiat un raport al grupuilor de experţi, dar nu s-a procedat la un schimb de opinii pe marginea actualei variante a statutului juridic special, cum anticipa mass media.

Dumitru Diacov şi Gigore Maracuţa au semnat şi un protocol, de o jumătate de pagină, în care sunt expuse concluziile participanţilor la discuţii pe marginea informaţiei, prezentate de şefii grupurilor de experţi. Părţile stabilesc că grupurile de experţi vor prezenta de cel puţin două ori pe an, rapoarte asupra activităţii lor în Parlamentul Republicii Moldova şi, respectiv, sovietul suprem de la Tiraspol. În protocol se relevă, că până în prezent grupurile nu au identificat o definiţie reciproc acceptabilă pentru sintagma „stat comun”.

În declaraţiile pentru presă, făcute la finalul întâlnirii, Dumitru Diacov şi Grigore Maracuţa au apreciat că tratativele de astăzi au fost de natură să apropie cele două organe legislative. Potrivit preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, delegaţiile nu au pus în discuţie problema retragerii patrimoniului militar şi a trupelor ruse din stânga Nistrului, discuţiile limitându-se la actualul stadiu al negocierilor în problema soluţionării definitive a diferendumului transnistrean. În opinia şefilor celor două delegaţii, monitorizarea de către organele legislative va fi de natură să impulsioneze acest proces. Acordul, protocolul şi comunicatul de presă au fost redactate doar în limba rusă.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG