Linkuri accesibilitate

13.03 - București: Politicienii nemuritori


Din 1996, harta parlamentară s-a preschimbat semnificativ: aproape 100 de parlamentari au dezertat, fie rămânând singuri, fie organizându-şi noi partide.



13 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentator: Neculai Constantin Munteanu)

Politicienii nemuritori.”

„Astăzi este şic să spui că eşti politician de profesie. Multe din tacticile de supravieţuire sunt identice cu cele ale revoluţionarilor de profesie : înfierarea, tovarăşii de drum şi renunţarea la ei”.

„La sfârşitul anului 1996, noul Parlament se reunea cu mare fast in aula legislativului. Din peste 30 de partide înscrise în cursa electorală, reuşiseră să intre doar o coaliţie şi alte 6 partide. De atunci însă, harta parlamentară s-a preschimbat semnificativ: aproape 100 de parlamentari au dezertat, fie rămânând singuri, fie organizându-şi noi partide, fie sărind pârleazul la grupările parlamentare vecine. Şi nu este de mirare că nici o propunere de schimbare a legii electorale din 1992, care apără aceste dezertări, nu a ajuns măcar să iasă din arhive.”

Din 1996 au apărut 5 partide parlamentare. În ţară, întregi organizaţii judeţene de partid cu trecut la concurenţă, cu consilieri cu tot, pentru că acestea aveau mai multă influenţă, mai mulţi bani sau localuri mai luxuoase.

Alegerile nu au fixat pentru 4 ani , după practica democratică, preferinţele electoratului.
XS
SM
MD
LG