Linkuri accesibilitate

Deputații GHERB demarează procedura de demitere a presedintelui Parvanov


Gheorghi Parvanov
Gheorghi Parvanov

Demersul guvernanților nu au șanse mari de succes

Partidul de guvernamint GHERB a demarat procedura de demitere a presedintelui-socialist Gheorghi Parvanov. Șeful statului este acuzat ca ar fi încălcat constituția care interzice ascultarea, înregistrarea și urmarirea unei persoane fără acordul acesteia. In parlament a început colectarea celor 61 de semnaturi necesare pentru a fi sesizată Curtea constituțională.

Initiativa centristilor este sprijinita de dreapta parlamentara - UFD si Democrati pentru o Bulgaria puternica, de ultranaționaliștii din partidul Ataka și de partidul Ordine, legitate și dreptate.

Împotrivă sînt socialiștii și partidul etnicilor turci și musulmanilor. Ei au declarat că înregistrarea convorbilor președintelui cu personalități nu reprezintă o exepție ci mai degrabă o regulă respectată nu numai de Părvanov în ultimii 20 de ani.

Încercarea de demitere este o reacție la conflictul președintelui cu viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov. Părvanov a cerut demisia viceprim-ministrului, după ce în cadrul unei emisiuni televizate el a făcut aluzie la milioanele pe care le-ar fi avut șeful statului. A urmat încercarea viceprim-ministrului de a se împăca. Întălnirea la președinție însă a fost înregistrată iar înregistrarea – trimisă mediilor.

Experți în drept constituțional afirmă că șansele de succes ale demersului guvernanților sunt foarte mici. Primul ministru Boiko Borisov a declarat că a fost împotrivă însă de data această conducerea partidului nu l-a ascultat.

Președintele își va face public poziția în cadrul unei conferințe de presă. Liderii opoziției de stîngă sunt de părere că prin cererea de demisie guvernanții urmăresc distragerea atenției cetățenilor de la agravarea rapidă a crizei economice și de la măsurile nepopulare ce trebuie aplicate.
XS
SM
MD
LG