Linkuri accesibilitate

Expoziție de grafică tipografică germană

Expoziţia itinerantă - Cele mai frumoase cărți germane din 2008 şi 2009 - a fost vernisată săptămîna aceasta la Chişinău la Librăria din centru şi va fi deschisă pînă pe 17 martie. Ulterior, expoziţia va călători la Bucureşti, Timişoara şi Cluj. Expoziția 35 de carti premiate în cadrul unui concurs de design "Die schönsten deutschen Bücher", organizat de Fundaţia Buchkunst din Frankfurt.

Dumitru Crudu a fost la această expoziţie şi i-a luat un interviu criticului literar Ioana Gruenwald, custodele şi iniţiatorul expoziţiei în spaţiul românesc. Prima întrebare care i-a pus-o a fost aceea dacă printre criteriile de apreciere figurează şi cele legate de conţinut.

Ioana Gruenwald: "Nu e preocuparea celor care fac concursul, că e un concurs de grafică de carte, da sigur niciodată nu vor premia o carte cu un conţinut aberant, eu ştiu, extremist sau absurd, fără nici o valoare, sigur conţinutul e important, da acesta intră în prima selecţie, se uită să vadă să fie un conţinut coerent şi interesant şi s-a nimerit un mare romancier contemporan spaniol - Bolano - care a spart toate topurile de beletristică şi care are un roman, ultimul său roman, care a fost premiat. A fost tradus şi la noi, dar nu acesta, altul, la editura Curtea Veche."

Dumitru Crudu: Printre cărţile premiate în cadrul acestui concurs, sînt şi cărţi ale scriitorilor români traduse în germană şi publicate de edituri din Germania?

Ioana Gruenwald: "De exemplu, o carte a poetei Nora Iuga, un volum de versuri tradus în Germania acum doi ani. Volumul a fost atît de frumos editat încît cartea a devenit una dintre cărţile premiate în anul respectiv. Şi Nora Iuga a fost pentru prima dată părtaşa unui premiu în străinătate dar care nu era ea elementul principal, ci cartea, că era foarte frumoasă - o cărţulie mică de versuri, foarte, foarte elegantă. Da, şi conţinutul trebuie să fie de calitate, da, totuşi, pe ei îi preocupă mai ales aspectul grafic."

Dumitru Crudu: Cărui public i se adresează expoziţia?

Ioana Gruenwald: "Sînt invitaţi s-o vadă mai ales cei care lucreză pe piaţa de carte, în edituri, tipografii, studenţii de la arte să se uite la ele şi să vadă cum sînt făcute”.
XS
SM
MD
LG