Linkuri accesibilitate

Restituirea lentă a proprietăților confiscate


Una din problemele vechi pe care România nu reușește să le rezolve și pe care le consemnează raportul anual al Departamentului de stat american

Ministerul de Externe din Romania considera ca Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite privind drepturile omului ar contine unele inexactitati si generalizari care nu corespund cu realitatile. Diplomatia romana incearca sa explice astfel ca unele lucruri s-ar fi schimbat si ca de pilda in ceea ce priveste protectia refugiatilor s-au facut multi pasi inainte.

Totusi majoritatea criticilor care apar in Reportul Statelor Unite privind drepturile omului sint probleme vechi pe care Romania nu reuseste sa le resolve. Este vorba mai ales despre ritmul lent de restituire a proprietatilor, inclusiv cele care apartinusera greco-catolicilor inainte de venirea comunistilor la putere. Aceste proprietati au fost trecute ulterior in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, care nu mai vrea sa le dea inapoi sub pretextul ca intre timp cei mai multi greco-catolici au trecut la ritul ortodox.

Raportul Departamentului de Stat descrie conditiile inhumane din inchisorile romanesti, dar si increderea precara a publicului in capacitatea puterii judecatoresti de aplicare impartiala a legii. Documentul subliniaza discriminarea care exista la nivelul societatii romanesti fata de femei, copii, minoritati sexuale. Deasemenea discriminarea persoanelor cu dizabilitati ramine o problema in România, iar multe dintre spitalele de profil au conditii precare, sunt supraaglomerate, au personal insuficient si slab pregătit.

Raportul Departamentului de Stat isi bazeaza argumentatia pe analizele facute de organizatiile neguvernamentale, dar si pe exemple din presa. Asa, de pilda, este citat documentarul filmat de BBC cu camera ascunsa in mai multe institutii publice romanesti pentru persoane cu disabilitati care a dezvaluit conditiile insalubre, cu paturi murdare si reci, mincarea insuficienta si de proasta calitate, dar si felul in care pacientii erau sedati si legati de pat. In urma acestui documentar difuzat acum trei luni, guvernul a decis sa inchida cele trei spitale speciale in care filmasera ziaristii britanici.

Raportul plaseaza totusi Romania in rindul democratiilor constitutionale in care procesul electoral este liber si democratic, presa nu este cenzurata, autoritatile civile controleaza structurile de forta, iar autoritatile respecta in general drepturile omului.
XS
SM
MD
LG