Linkuri accesibilitate

PSD scutier al Rusiei (România liberă)


Acuzațiile lui Voronin și dezmințirea lui Patriciu (Ez și Adevărul)

Evenimentul zilei si Adevarul consemneaza schimbul de replici dintre Vladimir Voronin si omul de afaceri roman Dinu Patriciu. Fostul presedinte moldovean a declarat la Chisinau ca premierul Vlad Filat ar fi folosit banii lui Patriciu in campania electorala si ca ar incerca acum sa-i inapoieze datoria introducand in Romania tiruri cu tigari de contrabanda. Doua ar fi reusit sa treaca granita, un al treilea fiind oprit de vamesi – a fost afirmatia lui Voronin. Ambele publicatii insereaza dezmintirea lui Dinu Patriciu. Adevarul include si cealalta acuzatie pe care Voronin i-a adus-o lui Vlad Filat, aceea ca cheltuie banii statului inchiriind aeronava lui Dinu Patriciu. Precizarea premierului, preluata aici, este ca Moldova nu poate pune la dispozitie un avion pentru oficialii statului, asa incat inchirierea este inevitabila.

Editorialul Romaniei libere, semnat de Cristian Campeanu face un portret al Partidului Social Democrat din Romania ca scutier devotat al Moscovei. Aceasta trasatura stranie face din partidul succesor al Partidului Comunist Roman o relicva in Europa centrala si est. Toate partidele care au inlocuit regimurile comuniste in aceasta zona au fost initial pro-moscovite, dar pe parcurs altele s-au dovedit a fi caracteristicile durabile: intrebuintarea iscusita a birocratiei de stat, si a informatiilor relevante pe care aceasta le vehiculeaza, in folosul grupurilor de interese care structureaza aceste formatiuni politice.

Numai PSD-ul romanesc, arata Cristian Campeanu, se incapataneaza sa ramana prorus. Dovezile s-au succedat in momente cheie: semnarea, in 91, a tratatului de baza cu Uniunea Sovietica, apoi opozitia la participarea Romaniei de partea NATO in razboiul din Kosovo sunt doua exemple care tin de trecutul recent. Comentatorul Romaniei libere se opreste insa si la doua situatii ultrarecente: in aceasta saptamana, 16 senatori ai PSD (din 26 cati are partidul) au votat impotriva ratificarii Acordului privind constructia gazoductului Nabucco. Iar miercuri, la Strasbourg, doi europarlamentari PSD, Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu, au incercat sa introduca intr-un document al Parlamentului european obligarea Romaniei de a se consulta cu Moscova in privinta scutului american antiracheta.

Initiativa a fost, din fericire, blocata prin eforturile de lobby ale europarlamentarului democrat-liberal Traian Ungureanu. Concluzia articolului lui Cristian Campeanu: „PSD continua sa fie un partid sistematic prorus, care si-a mentinut aceasta trasatura singulara cu pretul punerii in pericol a interesului national”.
XS
SM
MD
LG