Linkuri accesibilitate

„Fascist-eliberator”, juma-juma, este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău, despre scandalul izbucnit în legătură cu medalia dedicată aniversării sfârşitului celui de-al doilea război mondial. Amuzant, între ghilimele, este cazul celor care au luptat în rândurile ambelor armate. Iese că oamenii sunt pe jumătate fascişti, pe jumătate eliberatori, scrie editorialistul. În această situaţie, li se cuvine sau nu medalie, se întreabă Nicolae Negru.

Ziarul de limbă rusă Panorama încearcă să găsească răspunsul la întrebarea cine şi pentru ce va vota la referendum sau mai bine zis referendumuri... luat fiind în calcul şi cel promis de PCRM. Tot în Panorama aflaţi de ce în Republica Moldova monumentele sunt pe jumătate distruse, şi uitate.

„Visătorul de la Căzăneşti” este titlul reportajului Valentinei Baciu din Timpul despre un fost profesor de istorie care vrea să restaureze o minicentrală electrică furată din Austria de ostaşii sovietici. Minicentrala a funcţionat între anii 1954 şi 1967, asigurând patru sate cu energie electrică. După destrămarea Uniunii Sovietice, aceasta a fost dezmembrată, bucată cu bucată şi dusă la metal uzat.

Cornel Ciurea în paginile Capitalei constată că membrii Alianţei pentru Integrare Europeană cred că sunt în drept de a se deda unui anumit voluntarism juridic, încălcând procedurile fixate. Comuniştii n-au scopuri de realizat pentru că nu se află la putere. Au aflat că democraţii vor să schimbe Constituţia şi procedează invers, insistând asupra corectitudinii procedurale. În final, politicienii îşi pun în aplicare propriile agende. Nişte agende în care cetăţenii, au rolul de figuranţi de onoare, conchide Cornel Ciurea.
XS
SM
MD
LG