Linkuri accesibilitate

Un afront israelian periclitează reluarea tratativelor indirecte cu palestinienii


Ministrul apărării Ehud Barak la întîlnireacu vicepreședintele Joe Biden la Tel Aviv
Ministrul apărării Ehud Barak la întîlnireacu vicepreședintele Joe Biden la Tel Aviv

Joe Biden si-a propus săptămîna aceasta să ofere un impuls convorbirilor de pace în Orientul Mijlociu și să încerce să repare raporturile cu Israelul.


Tocmai cind israelienii si palestinienii sint pe cale sa reia – fie si indirect – dialogul de pace, un gest simbolic reduce din anvergura vestilor bune: tocmai cind vice-presedintele American, Joseph Biden ajungea in Israel a venit si anuntul ca noi locuinte vor fi contruite in asezari ocupate din Estul Ierusalimului. Care este reactia la Washington ?– Corespondentul Europei Libere in capitala americana, Valeriu Sela
.

Biden si-a propus saptamina aceasta sa ofere un impuls convorbirilor de pace in Orientul Mijlociu si sa incerce sa repare raporturile cu Israelul, unde multa lume priveste cu neincredere catre administratia Obama. Dar la putin timp dupa ce a ajuns, o surpriza neplacuta l-a intimpinat, anuntul formulat de Ministerul de Interne al Israelului ca a aprobat constructia a 1,600 de locuinte in estul Ierusalimului, in afara frontierelor Israelului, premegatoare razboiului din 1967. Evident ca gestul s-a dorit provocator.

De la inaugurarea sa Obama a facut din inghetarea constructiei de asezari evreiesti in teritorii ocupate, unul dintre reperele fixe ale politicii sale in regiune. Iar continuarea acestor constructii a fost motivul pentru care palestinienii au refuzat luni de zile sa negocieze si acum au acceptat doar contacte indirecte.

Observatori politici spun ca Biden nu ar fi trebuit sa se lase surprins de anunt, cit timp ministerul respectiv este in mina ultra-conservatorilor, care fac parte din coalitia premierului Binyamin Netanyahu. Se pare ca aceasta tactica a mai fost folosita pentru deraierea procesului de pace de catre extrema dreapta israeliana si in anii 90, cind secretarul de stat James Baker se plingea ca era intimpinat cu o noua asezare ori de cite ori ateriza in Israel.

Unii analisti cred ca Biden ar fi trebuit sa reactioneze la fel cum au facut-o Baker sau Condoleezza Rice, criticind dar nepermitind gestului provocator sa devina central, sa domine stirile. Vice-presedintele american a parut luat insa prin surpridenre, pentru ca administratia nu fusese consultata. I-a lasat pe premierul Netanyahu si pe sotia sa sa astepte o ora si jumatate pentru un dineu si a dat publicitatii o declaratie dura in care condamna constructia de asezari – un termen foarte aspru, in cod diplomatic.

Comentatori americani cred ca si Netanyahu a fost la fel de luat prin surpridere de anunt ca si oaspetele sau – sau cel putin asa s-a speculat. Joseph Biden a repetat criticile si a doua zi, cind s-a intilnit cu liderul Palestinian Mahmoud Abbas. Si chiar daca procesul de pace, atita cit este va supravietui acestui incident, cel de-al doilea obiectiv al vice-presedintelui Biden, repararea raporturilor cu Israelul nu va fi deocamdata atins. Asta si-a dorit probabil si gestul provocator.
XS
SM
MD
LG