Linkuri accesibilitate

Raportul Departamentului de Stat american despre respectarea drepturilor omului înregistrează evenimentele din aprilie 2009 din Moldova


La Washington a fost dat publicităţii raportul Departamentului de stat despre respectarea drepturilor omului in lume. Trei tendinţe s-au menţinut in 2009 în întreaga lume – tortura, tratamentele degradante si umilitoare, impunerea de restrictii noi si de multe ori draconice impotriva organizatiilor non guvernamentale şi continua discriminare şi persecuţie a grupurilor minoritare.

In ceea ce priveste Republica Moldova sunt prezentate pe larg alegerile de anul trecut dar mai ales demonstraţiile de protest din 7 aprilie şi repectiv reacţia dură a autorităţilor. Sunt consemnate reţinerile arbitrare, abuzive şi maltratarea celor aflaţi în detenţie. Raportul vorbeşte despre „corupţia din politie şi justitie”. Trei cazuri au fost considerate de „detenţie politica”: Sergiu Mocanu, Gabriel Stati şi Anatol Mătăsaru. La capitolul libertatea de religie, se menţionează cazul Hanukiei distrusă anul trecut, fiind apreciat faptul că iniţiatorul a fost amendat.
XS
SM
MD
LG