Linkuri accesibilitate

Menținerea trendului ascendent al șomajului

Peste opt mii de mineri din bazinul carbonifer Gorj, aflat in sud-vestul tarii, se afla deja in somaj tehnic pentru doua saptamini, in vreme ce astazi, oficialii centralelor electrice din aceeasi regiune au anuntat ca 9500 de angajati vor intra de asemenea in somaj tehnic in perioada sarbatorilor de Paste. Masura ar fi una de solidaritate fata de mineri, fiindca cele doua termocentrale, Turceni si Rovinari, au suficient carbune.

Saptamina trecuta CFR, Caile Ferate Romane, anuntasera ca disponibilizeaza 10 mii de oameni. In Romania somajul depaseste 7 la suta, ceea ce inseamna circa 700 de mii de oameni. In afara celor luati in evidenta de fortele de munca exista insa destule persoane care nu au locuri munca, dar care si-au terminat perioada de somaj. Cresterea numarului celor care nu au unde sa lucreze ar putea afecta termenul pe care si l-au propus guvernantii romani pentru iesirea din criza.

Oficialii romani sustin ca la toamna tara va incepe sa inregistreze o usoara crestere economica. Intrebarea pe care si-o pun economistii este pe ce s-ar putea baza aceasta crestere? Pe exporturi, in masura in care zonele unde ajung produsele romanesti, adica mai ales Uniunea Europeana, isi revine la rindul ei. Raspunsul care complica ecuatia guvernantilor romani este ca economia nu-si poate reveni daca nu va creste consumul. Consumul reprezinta 80 la suta din Produsul Intern Brut, de aceea mentinerea trendului ascendent al somajului ar putea amina revenirea economiei.

Statul care este un angajator important in Romania are in aceste conditii un rol major si depinde in mare masura de capacitatea guvernantilor de a gasi bani pentru investitii. Daca Romania ar putea atrage mai multe fonduri europene, daca ar avea proiecte serioase de investitii, atunci ar putea gasi si lichiditatile necesare pentru pornirea unor lucrari mari de infrastructura. In acest fel ar putea fi atrasa forta de munca, aflata in surplus deocamdata in economia romaneasca. Reducerea somajului ar duce din nou la cresterea consumului, care in ordine logica va duce la crearea de noi locuri de munca .
XS
SM
MD
LG