Linkuri accesibilitate

Un academician honoris causa


Noua strategie politică a lui Traian Băsescu (Adevărul)

Evenimentul zilei scrie astazi despre decizia autoritatilor de la Chisinau de a amenda constitutia, in incercarea de a evita organizarea de alegeri anticipate. Constitutia va fi doar partial modificata, iar articolele reformulate vor fi in prealabil avizate de Parlament. Referendumul ar urma sa aiba loc inainte de 16 iunie. Niciunul dintre liderii care au iesit la rampa nu au dat detalii despre cum va figura in noua constitutie raportul dintre presedinte si Parlament, daca seful statului ar urma sa fie ales prin vot direct sau nu. Analistul politic Vitalie Ciobanu a vorbit deja despre pericolul formarii a doua centre de putere politica, presedintele si premierul, care ar putea deveni in timp antagonice – relateaza Evenimentul zilei. Ziarul reaminteste ca, in urma cu opt luni, liderul democrat Marian Lupu pleda intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru modelul de republica parlamentara.

Incet-incet, presedintele Traian Basescu revine in paginile ziarelor: mai multe publicatii difuzeaza astazi, de pilda, stirea ca seful statului a devenit membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta.

In Advarul, Stelian Tanase socoteste ca a dibuit noua strategie politica a lui Traian Basescu: vrea sa schimbe garnitura de la varful Partidului Democrat Liberal, pentru ca a simtit ca pedelistii cu vechime abia asteapta sa scape de fraul lui. Prima mutare din acest joc complicat a fost lansarea grupului de tineri pedelisti cu vederi innoite – este probabil vorba, desi nu sunt numiti, de politicieni precum Sever Voinescu, Cristian Preda sau Traian Ungureanu. Analiza lui Stelian Tanase este insa bazata pe doua idei preconcepute: una, Traian Basescu ar fi un ingrat care nu-si “iarta” binefacatorii (Vasile Blaga, de pilda, caruia i-ar datora realegerea din decembrie anul trecut); cea de-a doua posibila idee preconceputa este ca tinerii lansati in politica de centru-dreapta, in jurul lui Traian Basescu, n-ar fi altceva decat niste “simpli aghiotanti fara experienta, care asculta cu gura cascata povestea ispravilor sefului lor legendar”.
XS
SM
MD
LG