Linkuri accesibilitate

Boris Berezovsky obține cîștig de cauză în procesul cu televiziunea de stat rusă


Boris Berezovsky
Boris Berezovsky

Într-o emisiune RTR Boris Berezovsky fusese acuzat de complicitate la asasinarea fostului agent KGB Alexandr Litvinenko

Omul de afaceri rus refugiat în Marea Britanie, Boris Berezovsky a câştigat miercuri la Curtea Supremă de la Londra procesul de calomnie împotriva televiziunii ruse de stat RTR şi despăgubiri de 150 de mii de lire. Într-o emisiune a televiziunii ruse în aprilie 2007, omul de afaceri era acuzat de complicitate la asasinarea prin iradiere la Londra a fostului agent KGB, Alexandr Litvinenko.

La anunţarea verdictului, judecătorul David Eady a spus că nu are nici o dovadă a implicării lui Boris Berezovsky în asasinarea lui Alexandr Litvinenko şi nici temei să-l suspecteze de aşa ceva.

Boris Berezovsky susţine că emisiunea în care era acuzat a fost una propagandistică, menită să-i prejudicieze reputaţia, să-i pună în pericol securitatea şi statutul de deţinător de azil politic în Marea Britanie obţinut în 2003. Într-un interviu cu serviciul rusesc al postului nostru de radio, omul de afaceri rus a declarat că în spatele emisiunii s-ar fi aflat Kremlinul, care ar fi dorit să-şi ascundă propria implicare în asasinarea din 2006 a fostului agent KGB, Alexandr Litvinenko, un critic al preşedintelui rus pe atunci, Vladimir Putin.

Cazul emisiunii de la televiziunea rusă este cât se poate de întortocheat. În emisiune, o persoană pe nume Piotr, înfăţişată camuflat, declara că Berezovsky i-ar fi oferit o sumă imensă pentru a pretinde că ar avea misiunea să-l asasineze. În felul acesta, lui Berezovsky i-ar fi fost mai uşor să obţină azilul politic în Marea Britanie. Prezentatorul emisiunii a sugerat în continuare că Berezovsky l-ar fi ucis ulterior pe Litvinenko pentru că acesta ştia prea multe despre cererea frauduloasă de azil.

În interviul pentru serviciul rusesc al postului nostru de radio, Boris Berezovky spune că această versiune „iscusită” este cusută cu aţă albă. Dovadă ar fi faptul că în timpul procesului de la Londra procuratura rusă l-ar fi apărat tot timpul pe jurnalistul Vladimir Terluk, despre care Berezovsky spune că ar fi jucat rolul necunoscutului Piotr în emisiunea televiziunii ruse.

În tot cazul, jurnalistul a fost parte în proces şi este obligat acum să plătească parţial despăgubirile obţinute de Berezovsky în instanţa de la Londra.

Judecătorul David Eady a mai spus la anunţarea deciziei că televiziunea rusă a declinat invitaţiile să participe la proces.

La Moscova, purtătoare de cuvânt a companiei ruse de radio şi televiziune, Zoya Matviyevskaya a declarat că televiziunea de stat nu recunoaşte decizia instanţei britanice şi este gata să depună o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

În fine, Boris Berezovsky nu se aşteaptă ca va primi vreodată despăgubirile. Pentru el, decizia instanţei de la Londra este importantă în sensul că bănuielile că ar fi vinovat de asasinarea lui Aleksandr Litvinenko au fost spulberate în Marea Britanie şi îşi poate păstra intact statutul de deţinător al azilului politic.

În vârstă de 63 de ani, Boris Berezovsky a fost, după cum scrie agenţia AP, un om de afaceri influent în anturajului fostului preşedinte rus Boris Yelţin. Cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, la ascensiunea căruia ar fi contribuit, Berezovsky a căzut în dizgraţie. Are mai multe procese în Rusia în care este acuzat de crime financiare. În 2001, s-a refugiat în Marea Britanie şi s-a alăturat criticilor lui Vladimir Putin, între ei numărîndu-se şi Aleksandr Litvinenko.

Agenţia Reuter apreciază că asasinarea acestuia în 2006 la Londra a provocat cea mai acută dispută diplomatică între Marea Britanie şi Rusia de după încheierea războiului rece.

Acuzaţiile anchetatorilor britanici care investighează asasinatul se îndreaptă spre un alt fost agent KGB, Andrei Logovoi, care a obţinut între timp imunitate în Rusia, devenind deputat în Duma de Stat şi pe care autorităţile ruse refuză să-l extrădeze pentru a fi judecat în Marea Britanie.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG