Linkuri accesibilitate

Noi proteste sociale în Rusia


Vladimir Putin la o ceremonie la Penza
Vladimir Putin la o ceremonie la Penza

„Astăzi nu există o forţă politică capabilă să transforme puseurile locale în demonstraţii ample”.


Oraşul rusesc Penza a devenit înainte zilei de 8 martie scena unor noi proteste împotriva scăderii nivelului de trai, care s-au răspândit în Rusia în ultimele luni. Proteste concomitente au fost anunţate în 15 oraşe ruseşti pentru 20 martie, dar sunt ele un pericol pentru actuala conducere de la Moscova? Alexandru Eftode rezumă relatările primate de la corespondenţii Europei Libere
:

Împreună cu milioane de ruşi, Tatiana se pregăteşte la fiecare sfârşit de an de majorarea tarifelor, care vine implacabil cu fiecare an nou. Dar factura pentru luna ianuarie anul acesta i-a depăşit cele mai negre aşteptări. A crescut cu 25 la sută faţă de luna precedentă, înghiţindu-i două treimi din venituri. Îmi plătesc cu mare greu apartamentul, spune Tatiana, care nu vrea să fi identificată cu numele complet. Salariile sunt mici, iar tarifele pentru întreţinere sunt mari. În vremurile sovietice, Tatiana nu ştia de asemenea probleme.

Educatoare la grădiniţă, la cei 50 de ani ai săi, Tatiana are în grijă doi copii şi un soţ bolnav de inimă, care nu lucrează. Primeşte 5000 de ruble pe lună, cam 170 de dolari, iar după ce plăteşte pentru apă, electricitate şi gaz îi rămân mai puţin de 80 de dolari. Cuprinsă de panică, ea a decis să iasă în stradă. S-a alăturat demonstraţiei de duminică 7 martie la Penza.

Autorităţile locale au încercat să descurajeze protestele. Le-au oferit locuitorilor oraşului intrare liberă la gradina zoologică, excursii gratis şi lecţii publice despre cum îşi pot reduce cheltuielile pentru întreţinere.
Totuşi, în centrul Penzei s-au adunat cam 2 mii de oameni pentru a protesta faţă de înrăutăţirea nivelului de trai.

Proteste asemănătoare au avut loc în ultimele săptămâni în mai multe oraşe, Samara, Irkutsk, Archangelsk.
Cea mai mare demonstraţie care a adunat 10 mii de oameni a avut loc luna trecută în Kaliningrad, enclava rusă la Marea Baltică, iar pentru 20 martie au fost anunţate manifestări de stradă concomitente în 15 oraşe.

Dar protestele nu se limitează la sloganuri scandate pe străzile şi în pieţele reci din oraşele Rusiei. Unele personalităţi proeminente şi-au făcut auzite propriile reproşuri în adresa regimului construit de Vladimir Putin în ultimul deceniu. „Cei bogaţi se îmbogăţesc, săracii sărăcesc. Corupţia este atotcuprinzătoare şi toată lumea fură”. Sunt cuvintele rostite la un concert duminică de Yury Shevchuk, cunoscutul interpret şi compozitor al formaţiei rock DDT. Sistemul a construit în ţara noastră o putere brutală, crudă şi inuman. Oamenii suferă nu doar prin lagăre şi închisori, dar în orfelinate şi spitale. Câtă jale, oameni buni.

Valul de proteste din Rusia marchează o schimbare notabilă în atitudinea publicului faţă de începutul şi mijlocul anilor 2000 când ţara se bucurase de o perioadă de stabilitate şi prosperitate economică nemaiîntâlnite.

După cum explică analistul politic, Dmitry Oreshkin, demonstraţiile sunt o consecinţă logică a factorilor de iritare care s-a acumulat de la începutul crizei economice. „Şomajul creşte, preţurile au explodat, nivelul de trai degradează. Televiziunea ne spune poveşti despre cum ne ridicăm din genunchi, dar asta nu ne mai consolează”.

Răspunsul Kremlinului la demonstraţii aproape că lipseşte, dar trădează îngrijorare. Preşedintele Dmitri Medvedev şi-a trimis un emisar la Kaliningrad după demonstraţia din februarie, reprezentantul Kremlinului în regiune şi-a dat demisia sub presiunea protestelor, câţiva oficiali locali din alte oraşe cu probleme au fost demişi.

Nemulţumirile sociale sunt o ocazie pentru unirea opoziţiei politice. Dar, crede sociologul Aleksei Grajdankin de la centrul sociologic independent Levada, Kremlinul nu are motive de îngrijorare: „Până acum i-a reuşit să atenueze acţiunile de protest, iar în afară de aceasta nu există astăzi o forţă politică capabilă să transforme puseurile locale în demonstraţii ample”.

Fără îndoială, că nemulţumirile sociale în Rusia sunt în creştere. Dar ele se îndreaptă mai curând înspre autorităţile locale. Iar în afară de aceasta, până şi protestatarii care au ieşit în stradă în ultimele luni, inclusiv Tatiana din Penza, nu cred că demonstraţiile vor aduce îmbunătăţiri: „Să-i schimbi, să nu-i schimbi pe conducătorii locali, e totuna. Va veni altcineva şi nu se va schimba nimic.”
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG