Linkuri accesibilitate

Arhiva Giorgio Vasari între Arezzo și... Moscova.


Arhiva Giorgio Vasari, a istoricului cel mai faimos al epocii Renașterii, a fost scoasă la licitație și, potrivit unor surse, deja achiziționată de un om de afaceri din Rusia.


Poate fi salvat patrimoniul cultural unic al unei țări fără intervenția politicului, a autorităților ? Intrebarea se repetă adesea și ultimul exemplu, cînd personalități ale vieții culturale au cerut insistent o asemenea intervenție, îl oferă Italia. O arhivă de primă importanță, cea a istoricului cel mai faimos al epocii Renașterii, Giorgio Vasari, a fost scoasă la licitație și, potrivit unor surse, deja achiziționată de un om de afaceri din Rusia.

Arhiva Vasari, păstrată la Arezzo, orașul toscan care se pregătește să aniverseze în iulie anul viitor cinci sute de ani de la nașterea istoricului, era proprietatea contelui Giovanni Festari, dar la cîteva zile înainte de moartea acestuia, toamna trecută, familia a decis să o vîndă. Și, la scurtă vreme, primarul orașului Arezzo a fost anunțat că vînzarea s-ar fi perfectat la Moscova, cumpărătorul, care a oferit 150 de milioane de euro, fiind un magnat rus al gazului, ce a insistat să rămînă anonim.

Arhiva cronicarului istoriei artei renașterii, autorul celebrelor „Vieți ale celor mai remarcabili pictori, sculptori și arhitecți”, include piese de o valoare neprețuită, între care 17 scrisori autografe ale lui Michelangelo, corespondență emisă de cinci dintre Papi și de către Cosimo I de Medici, principele Florenței. Considerată pierdută timp de peste 300 de ani, arhiva a reapărut la începutul secolului, în posesia unei familii înrudite cu cea a lui Vasari.

Un ordin al guvernului italian a împiedicat pentru moment finalizarea tranzacției, interzicînd scoaterea arhivei din Casa Vasari, astăzi unul din muzeele importante ale orașului Arezzo. Dar primarul orașului a avertizat zilele trecute că ordinul ar putea fi ridicat în viitor, din motive procedurale juridice și că dacă statul nu oferă o sumă superioară, celei acordate de magnatul rus, tezaurul istoric italian riscă să fie pierdut.

Lucrurile sînt cum nu se poate mai complicate și confuze, deoarece fiscul italian a fost cel care a cerut, în noiembrie, o decizie executorie de scoatere la licitație a arhivei, pe motivul că moștenitorii sînt în incapacitate de a-și plăti datoriile. Iar prețul pentru deschiderea licitației a fost fixat la suma de 2,6 milioane de euro, infinit mai mică decît cea oferită de ruși. Intre timp, un avocat pretinzînd a fi reprezentantul magnatului anonim rus, a anunțat că acesta ar fi murit într-un accident de mașină. Pentru a complica lucrurile, data anunțată a accidentului ar precede-o cu două săptămîni pe aceea la care s-a spus că a fost semnat acordul de vînzare a colecției într-un hotel din Moscova. Suma propusă de Vasili Stepanov în numele societății moscovite Ross engineering, a fost declarată suspectă, „anormală” de cercurile culturale și politice italiene din Toscana, care s-au grăbit să protesteze în presă cerînd, pe bună dreptate, ca arhiva să nu fie înstrăinată. Conform estimărilor valoarea materială a arhivei s-ar ridica în realitate la circa 10 milioane de euro.

Eforturile au fost încununate de succes pentru moment, iar Sandro Bondi, ministrul bunurilor culturale, a anunțat că va participa la licitație, în speranța salvării arhivei atît de importantă pentru patrimoniul Italiei. Licitația, programată să se desfășoare marți, a fost însă anulată de un judecător, la cererea moștenitorilor tezaurului, reprezentați de un avocat... rus, pe motiv că suma minimă cerută este disproporționat de mică față de valoarea colecției.

Suspens-ul continuă un singur lucru fiind cert, după o relatare de astăzi a cotidianului Il Giornale, anume că Ministerul italian al Bunurilor Culturale și orașul Arezzo nu au nici o intenție de a permite înstrăinarea arhivei la Moscova.

Giorgio Vasari după Giorgio Vasari


Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG