Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova poate exemplifica avantajele Parteneriarului Estic”


Stefan Fuele

Comisarul pentru extindere Stefan Fuele: „Parteneriatul este o cale de a-ţi alinia economia, finanţele, administraţia cu o mare parte din legislaţia UE”

Într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, Comisarul european pentru extindere şi relaţiile cu vecinii, Stefan Fuele a lăudat guvernul Moldovei pentru reformele instituţionale şi a explicat cum pot beneficia moldovenii de programul „Parteneriatului Estic”.

Comisarul european Stefan Fuele a spus în interviul acordat Europei Libere că după Ucraina, Moldova este a doua ţară dintre cele şase ale Parteneriatului Estic cu care Bruxelles-ul a început negocierea unui acord de asociere, la 12 ianuarie. Comisarul Fule a spus că speră ca foarte curînd să înceapă negocierea unui acord „aprofundat şi comprehensiv” de comerţ-liber cu Moldova. El a mai spus că Moldova este foarte activă în programul edificării instituţiilor de care are nevoie pentru a se apropia de Uniunea Europeană, dar şi în diferite proiecte multilaterale din Partenieratul Estic, de la controlul frontierelor la protecţia mediului şi până la buna gospodărire a energiei.

Moldova, a mai spus Comisarul european, este un foarte bun exemplu că o ţară cu un guvern pro-european poate fi activă şi poate obţine foarte multe de la Parteneriatul Estic. Fuele a spus că în curînd, guvernul moldovean va beneficia de ajutorul permanent al unui grup de nouă experţi de la Uniunea Europeană, şi a adăugat că ţările Uniunii au oferit nu mai puţin de 250 de candidaţi pentru acest grup restrâns.

În amplul său interviu cu corespondentul nostru la Bruxelles Ahto Lobkajas, Comisarul european s-a ferit să atingă subiectul unei posibile transformări a ţărilor din Parteneriatul Estic în ţări candidate la aderare. Stefan Fule a insistat însă că programul poate aduce ţărilor beneficiare avantaje foarte mari. Comisarul european a spus că pe termen lung, vecinii estici ai UE ar putea deveni membri în Spaţiul Economic European (cum sunt în prezent Norvegia sau Islanda). „Parteneriatul – a explicat Fuele – este o cale de a-ţi alinia economia, finanţele, administraţia cu o mare parte din legislaţia Uniunii Europene, fără să fi membru în Uniunea Europeană.”

În privinţa liberalizării vizelor, Stefan Fuele a spus că Georgia a încheiat deja discuţiile tehnice cu Comisia Europeană, şi acordul de readmitere şi de facilitare a vizelor ar putea fi trimis în curînd spre aprobare Consiliului European şi Parlamentului European. Discuţiile cu Ucraina au început deja, şi urmează să înceapă şi cele cu Moldova.

Întrebat dacă integrarea europeană a fostelor republici sovietice nu ar putea stârni animozitatea Rusiei, cehul Stefan Fuele a spus că această problemă s-a pus odată şi la Praga. Stefan Fuele a spus că pe vremea când Cehia se pergătea să adere la NATO şi Uniunea Europeană, mulţi îi spuneau că va avea de ales între Moscova şi Bruxelles. Dar răspunsul cehilor a fost că nu doresc să fie puşi în faţa unei asemenea alegeri.

Pe de altă parte, a spus Fuele într-o aluzie la relaţiile ruso-georgiene, modificarea prin forţă a frontierelor la începutul secolului XXI este inacceptabilă.
XS
SM
MD
LG