Linkuri accesibilitate

DNA cere Senatului să ridice imunitatea lui Cătălin Voicu


Sabina Fati
Sabina Fati

Senatorul PSD este acuzat de trafic de influență

Pentru prima data in scurta sa istorie, procuratura anticoruptie din Romania solicita parlamentului sa incuvinteze arestarea unui senator. Este vorba despre socialistul Catalin Voicu inculpat intr-un dosar de coruptie pentru trafic de influenta si fals intelectual la legea contabilitatii. Procurorii au descoperit ca senatorul socialist ar fi primit de la un om de afaceri in doua transe 60 de mii de euro si apoi 200 de mii de euro in schimbul interventiei sale pe linga magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii anticoruptie au redevenit activi dupa ce luasera o pauza in perioada campaniei electorale de anul trecut. Potrivit rapoartelor Comisiei Europene, Directia Nationala Anticoruptie din Romania a reusit sa se achite onorabil de atributiile pe care le are. Cu toate acestea cele mai multe dintre dosarele finalizate de procurorii anticoruptie se blocheaza in sertarele judecatorilor care treneaza, adesea, nejustificat procesele.

Biroul permanent al Senatului ar putea lua o decizie in privinta arestarii senatorului Voicu saptamina viitoare. Potrivit Constitutiei Romaniei, parlamentarii pot fi urmariti si trimisi in judecata pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara încuviintarea camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

Catalin Voicu, senatorul care ar trebui arestat potrivit procurorilor anticoruptie, sustine ca este nevinovat si ca impotriva sa ar fi fost confectionat un dosar politic. Victor Ponta, noul lider al socialistilor, a declarat ca partidul sau nu obstructioneaza justitia si ca Senatul trebuia sa ia repede o decizie, subliniind insa ca arestarea desi este prevazuta in Codul Penal se foloseste totusi in situatii speciale. Alti fruntasi ai partidului declara la rindul lor ca cererea arestarii senatorului socialist ar fi o actiune pur politica.

Acest tip de rationament nu se sustine, daca luam in considerare ca saptamina trecuta a fost retinut un primar al partidului de guvernamint si nu demult un alt primar tot din rindurile democrat-liberalilor a fost condamnat la inchisoare pentru tri ani si jumatate






--------------------------------------------------------------------------------
XS
SM
MD
LG