Linkuri accesibilitate

8 martie - o singură zi cu fast din cele 356 ale anului


Vladimir Beșleagă: ”O sărbătoare pur propagandistică care nu avea nimic uman în ea”

De trei zile incoace capitala cumpara si vinde flori. In preajma florareselor mi-am cautat interlocutorii pe care i-am intrebat cum inteleg semnificatia zilei de 8 martie.

„Sarbatoare minunata pentru partea frumoasa care-i creata de Domnul. Cum o sa arate femeia in acest an, asa o sa avem si bogatie. La moment nu pot sa va spun de unde a pornit aceasta sarbatoare.”

„Sarbatoarea sufletului, a dragostei şi a respectului pentru femeie”

„E sarbatoarea tuturor femeilor de pe globul pamantesc. Mama, bunica, sotia. Sarbatoarea nu a aparut. Ea a fost de cand e lumea. Istoria se incepe de la Jana D’Arc şi alte femei care s-au jertfit pentru omenire”

„Baietii felicita fetele, fetele sunt bucuroase”

Printre zecile de barbati pe care i-am vazut la buticul cu flori, am zarit si o femeie care se interesa de preturi. Am intrebat-o de la cine e trandafirul din mana.
„De la nanaşa l-am primit cadou. Urmeaza sa cumpar o floare si pentru maica-mea. E o zi in care unei femei i se indeplinesc toate mofturile. Se intampla, altfel n-are incotro”

Florariile au inregistrat profituri? Am intrebat-o pe una din florarese.
„Azi mai binisor se vand. E rau ca e frig. De toate cumpara, pentru ca preturile nu s-au ridicat. Trandafirii costa 15 lei, aşa cum a fost”
Dar dumneavoastra cum sarbatoriti?
„Aici sarbatorim. Ajungem acasa picati ca snopul.”

Pe scriitorul Vladimir Beşleaga l-am rugat sa bobineze inapoi citeva decenii si sa-si aminteasca cum era sarbatorita ziua de 8 martie in vremea sovietica.

Vladimir Beșleagă
Vladimir Beșleagă: „Acest 8 martie venea dupa 23 februarie. Erau ca si 2 sarbatori ingemanate. Pe 23 februarie femeile felicitau barbatii, dar la 8 martie veneau barbatii si felicitau femeile, ca si cum era o datorie. Sigur ca e o sarbatoare pur propagandistica care nu are nimic uman in ea. Dar aceste sarbatori in regimul vechi erau organizate cu atata fast. Nu era prilej atat a arata respect fata de oameni cat de a lustrui regimul, ca uite sistemul are grija de femei. Dar de fapt femeia era foarte asuprita in acel regim, chinuita. Dar atunci asa s-a propus, ca sa o inhame pe femeie la munca cat mai mult. Sa o rupa de la familie, sa nu aiba influenta asupra copiilor, care sa fie dati la gradinita de la 2-3 ani, si in felul asta femeia sa transmita copiilor valorile traditionale, dar statul sa se ocupe de indoctrinarea copiilor. E frumos ca intr-o zi se aduna oamenii, iau niste flori, le felicita. Dar cand te gandesti ca asta se intampla doar o zi, dar in alte zile uita şi se comporta neomeneşte e ca si cum ai manca o bucata de paine cu nisip care iti strica dintii.”

De altfel, istoricul si deputatul Iurie Colesnic sustine ca lupta femeilor pentru drepturi egale cu ale barbatilor s-a dat pe meleagurile noastre mult mai devreme decit in alte parti.
Iurie Colesnic: „Femeile au avut aceasta dorinta de a se implica, mai ales in politica. Exemplu sunt cele 2 femei care au fost in sfatul tarii aici in Basarabia. Noi am avut prima data in Europa, 2 femei care au fost membre ale parlamentului. Este o premiera”

Una peste alta, in ziua de 8 martie fiecare invata ce ii place – unii istorie, altii bunele maniere sau poezii care sa cucereasca aşa zisele redute feminine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG