Linkuri accesibilitate

Căderea ultimului bastion


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: „AIE şi-a propus să demonteze verticala puterii de stat şi a reuşit”.

Igor Boţan: „Demiterea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie reprezintă, de fapt, căderea ultimului bastion din aşa zisa verticală a puterii de stat. Este adevărat că presa a influenţat cumva această cadere, dar cred că lucrurile trebuie privite dintr-o perspectivă mult mai largă.”

Europa Liberă: Cum putem dovedi că asta nu este o reglare de conturi, aşa cum i se incriminează Alianţei din partea comuniştilor şi a PPCD-iştilor şi că asta este, într-adevăr, o asanare benefică şi conformă principiilor democratice?

Igor Boţan
: „Programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană şi-a propus drept scop să demonteze verticala puterii de stat. Anterior, Parlamentul l-a demis pe procurorul general, pe directorul Serviciului de Informare şi Securitate. Cred că un rol nu tocmai fericit în soarta domnului Muruianu l-a jucat şi Vladimir Voronin, care a început să-i aducă elogii. Lucru care doar a pus în evidenţă faptul că şi domnul Muruianu făcea parte din elementele verticalei puterii de stat şi anume - asigura legalitatea deciziilor, adoptate de către Partidul Comuniştilor. Trebuie să menţionăm că guvernarea anterioară, a Partidului Comuniştilor, a întreprins măsuri pentru ca înalţii demnitari, care sunt daţi afară de către Parlament, să nu poată apela nici la Curtea Constituţională, şi nici la justiţie, în contencios administrativ. Deci, acum domnul Muruianu nu poate să se adreseze nici uneiea din instituţiile menţionate, Curtea Constituţională, sau Conteciosul administrativ, pentru a se restabili în funcţia administrativă de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.”

Europa Liberă: Mai mulţi analişti sunt înclinaţi să creadă că pericolul pentru Alianţă stă în interiorul ei. Adică buturuga mic, care, lucru ştiut, răstoarnă carul mare, ar putea fi reforma constituţională. Dumneavoastră ce pronostic aveţi?

Igor Boţan: „Această Alianţă şi-a propus să demonteze verticala puterii de stat şi a reuşit. Şi-a propus să restabilească relaţiile cu instituţiile financiare internaţionale. Şi un al treilea lucru, pe care l-a realizat această Alianţă este că a reuşit să reglementeze, într-o anumită măsură, relaţiile cu vecinii şi cu principalii parteneri strategici ai Republicii Moldova. Deci, nu putem spune că această Alianţă nu are şi anumite succese. Dar, din punctul meu de vedere, mai departe, menţinerea acestei Alianţe este oarecum problematică. Mai cu seamă că aşa-zisa reformă constituţională mai degrabă poate dăuna Republicii Moldova, nu doar Alianţei.

Părerea mea este că elementele Alianţei trebuie să se conformeze şi sfaturilor, care au venit din partea Comisiei de la Veneţia, dar şi normelor constituţionale şi să cadă de acord asupra dizolvării Parlamentului după 16 iunie şi anunţarea alegerilor anticipate. Sigur că acest proces necesită căutarea unei formule, care să favorizeze cumva elementele Alianţei, ţinând cont de faptul că guvernează ţara.”

Europa Liberă: Cui i-ar conveni cel mai mult alegerile anticipate? Şi cui cel mai puţin?

Igor Boţan: „Părerea mea este, că înainte de a avea rezultatele unor sondaje, efectuate profesionist, nu se poate vorbi despre cui i-ar conveni. Deaceea, cred că trebuie să aşteptăm luna aprilie, până atunci va deveni clar, care este atitudinea elementelor Alianţei pentru Integrare Europeană vis-a-vis de reforma constituţională şi alegerile anticipate. Cu certitudine, cu trecerea timpului, Partidul Comuniştilor are tot mai puţine şanse. Fiindcă au ieşit în prim plan lucruri extrem de importante, legate de caracterul corupţional al unor decizii secretizate, de către fosta guvernare şi alte probleme. Se pare că premierul Vlad Filat, care demonstrează un activism mai pronunţat, cât şi cei de pe platforma pe care o reprezintă el, pare să fie mai interesat să treacă testul legat de eventualele alegeri parlamentare anticipate.”
XS
SM
MD
LG