Linkuri accesibilitate

Majoritatea electoratului irakian sfidează amenințările


Secție de vot la Kerbala
Secție de vot la Kerbala

Participarea la vot este evaluată în mod neoficial la peste 50%

În ciuda ameninţărilor şi atacurilor soldate cu aproape 40 de morţi, milioane de irakieni au mers duminică la vot ca să-şi aleagă un nou parlament. Mai mulţi trecători întâlniţi de corespondenţii postului nostru de radio la secţiile electorale şi pe străzi s-au declarat fericiţi că au putut să voteze şi au îndemnat viitorii guvernanţi să-şi ţină promisiunile.

Saad Abtan, locuitor al Bagdadului, i-a spus unui corespondent al postului nostru de radio că marele succes al alegerilor din Irak este chiar ţinerea lor, în ciuda violenţelor. „Cu toate bombele şi atacurile cu rachetele”, a spus Saad Abtan, „irakienii au mers la vot, înfruntînd exploziile. Acum e rândul noului guvern să-şi ţină promisiunile. Vrem securitate şi reconstrucţie.”

Cum s-a votat în Irak
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00


Nu există încă date exacte despre participarea la vot, dar ea este evaluată în mod neoficial la peste 50%.
Astăzi, la o zi după alegeri, în Irak este zi liberă. Corespondentul postului nostru de radio Laith Ahmad a relatat în cursul dimineţii că majoritatea irakienilor stau astăzi acasă, în sânul familiei, iar tema principală a discuţiilor sunt alegerile de ieri: cine ar putea câştiga şi mai ales dacă noii lideri se vor ţine de cuvânt.
Rezultele preliminare nu se vor anunţa mai devreme de joi, 11 martie.

Figurile dominante ale alegerilor sunt premierul în exerciţiu Nuri al-Maliki, liderul alianţei Statul de Drept, şi fostul premier Iyad Allawi. Partidul lui al-Maliki se prezintă deja drept învingător la Bagdad şi în sudul şiit al Irakului, dar această evaluare nu a fost confirmată oficial.

În nordul predominant kurd al Irakului, atmosfera alegerilor a fost una de sărbătoare. Kurzii au dansat în stradă, fluturînd steaguri ale partidului lor etnic. Abdul Rahman Hussein, un irakian de etnie kurdă din Kirkuk, a spus că alegerile de ieri au fost mai bune decât cele precedente. Scrutinul a fost în general „curat” şi „liniştit”, a spus Hussein, mărturisind că el a votat cu Coaliţia din Kurdistan.

Şi în oraşul Basra din sudul Irakului, alegătorii cu care au stat de vorbă corespondenţii noştri păreau mulţumiţi de scrutin, deşi la Basra au circulat informaţii despre unele neregularităţi. Alegătorul Abdullah Hussein povesteşte că situaţia de la secţiile de votare a fost „bună” şi civilizată, personalul electoral s-a purtat frumos, iar el şi soţia sa au votat cu alianţa Statul de Drept, a premierului al-Maliki.

Aseară la Washington, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a lăudat curajul alegătorilor irakieni, spunînd că participarea la vot a demonstrat limpede că viitorul Irakului aparţine irakienilor. Preşedintele Obama a spus că alegerile au fost un moment de cotitură în istoria Irakului. El a salutat numărul mare de partide care au concurat pentru locuri în parlament, faptul că printre candidaţi se află multe femei. Barack Obama s-a declarat însă încântat mai ales de participarea ridicată la vot şi de ceea ce a numit „entuziasmul şi optimismul” irakienilor.

Felicitări asemănătoare au primit astăzi irakienii şi din partea altor guverne occidentale şi organizaţii internaţionale, inclusiv de la Uniunea Europeană şi de la alianţa nord-atlantică.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG